Česku hrozí, že bude platit desítky miliard slovenským penzistům

Praha - Podle nedávného verdiktu Soudního dvoru Evropské unie by stovky tisíc slovenských důchodců mohli požadovat vyrovnání někdejší federální penze a Česká republika by jim musela platit desítky miliard korun ročně. Informace přineslo středeční vydání Lidových novin (LN).

reklama

Na nároku slovenských penzistů se shoduje většina právníků, které LN oslovily. Česko dnes dává každý měsíc dorovnávací příspěvek k penzi těm občanům, kteří před rozpadem federace pracovali na Slovensku nebo pro slovenský podnik, a proto pobírají nižší slovenský důchod (jde zhruba o čtyři tisíce lidí). Soudní dvůr 22. června rozhodl, že tato praxe je sice přípustná, nicméně diskriminuje občany všech ostatních zemí EU. Jinými slovy, verdikt lze interpretovat tak, že o příspěvek by si mohl požádat a měl jej dostat každý občan EU, který si odpracoval v Československu dostatečný počet let, má proto nárok na československý důchod a zároveň má nyní ve své zemi nižší, než by dostával podle českých propočtů.

V praxi může jít takřka jen o Slováky. Ze Slovenska by ale podle maximálních odhadů mohly přijít až stovky tisíc žádostí. A vůbec by nehrálo roli, že žadatelé celý život pracovali jen na Slovensku a třeba ho ani nikdy neopustili. Odhady úředníků, soudců a politiků, kolik by Česko mohlo zaplatit, se diametrálně liší. Ve hře je také možnost, že se diskriminace odstraní zrušením veškerých příspěvků k důchodům.

Alarmující je odhad ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV). "Pro český důchodový systém by to mohlo znamenat dopady až v řádu desítek miliard korun ročně - to bude ale záviset na budoucím vývoji výše českých a slovenských důchodů při zohlednění vývoje kurzu koruny k euru," odpověděla na dotazy LN mluvčí ministerstva Viktorie Plívová. Podrobnosti, jak k odhadu došlo, odmítla sdělit až do chvíle, kdy úřad dokončí analýzu dopadů rozsudku na Českou republiku.

Témata: důchodci | slovensko

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky