Dobeš prodloužil právům v Plzni akreditaci do července 2016

Ministerstvo školství prodloužilo akreditaci magisterského studia na právnické fakultě Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) do 31. července 2016. V pátek to uvedl ministr školství Josef Dobeš (VV), přítomní studenti fakulty ho odměnili potleskem.

reklama

"Podepsal jsem rozhodnutí, které vycházelo z právní opory, ale mělo také lidský rozměr. Toto rozhodnutí jsem dnes v devět hodin odeslal paní rektorce (Iloně) Mauritzové," prohlásil Dobeš s tím, že rozhodnutí vydal jako statutární zástupce správního úřadu.

Akreditační komise ČR chtěla, aby magisterské studium práv v Plzni skončilo už 31. července letošního roku.

"Všechny nestandardní kroky Akreditační komise ČR jsme se snažili napravit v souladu s vysokoškolským zákonem a současně jsme přihlíželi k osudu studentů ZČU, protože výrok akreditační komise je dostával do neřešitelné situace," prohlásil šéf rezortu školství.

Zánik fakulty by podle Dobeše mohl vyvolat problematickou situaci celé ZČU. Téměř 1800 studentů by tak mohlo přijít o možnost dostudování, protože kapacitní možnosti ostatních právnických fakult jsou omezené.

"Situace, která je před Plzní, tyto čtyři roky, je situace práce," zmínil Dobeš a dodal: "Pro mne jako pro ministra školství je to, co se tady událo, potvrzením toho, že je nutnost reforem. Musíme mít profesionální akreditace."

"Ministerstvo podráží akreditační komisi nohy," uvedla pro Českou televizi předsedkyně AK ČR Vladimíra Dvořáková. Podle ní je rozhodnutí ministra Josefa Dobeše v rozporu se zákonem. Navíc hrozí, že udělené tituly budou napadeny kvůli neplatnosti. "Situace je vážná, akreditační komise plzeňská práva sledovala čtyři roky a postupně varovala před stále se zhoršující situací," dodala.

Rozhodnutí Dobeše podle Dvořákové znamená naprostý rozklad akreditačního systému a na vysoké školství to bude mít obrovský dopad. "Školy, kterým jsme akreditaci z nějakých důvodů neudělili, začnou žádat ministerstvo, aby stanovisko akreditační komise zvrátilo," nastínila další možný vývoj Dvořáková. "Budeme zvažovat žalobu na veřejný zájem," prohlásila v reakci na rozhodnutí ministra školství.

Před budovou ministerstva školství v Praze na Malé Straně se ještě před začátkem tiskové konference shromáždila více než stovka studentů plzeňských práv, šest studentů přišlo i do tiskového sálu.

Po vystoupení před novináři ministr vyšel před svůj úřad do Karmelitské ulice. "Takhle jsem mluvil naposledy v listopadu 1989 v Brně na náměstí Svobody," prohlásil do megafonu ke studentům, kteří tam čekali na rozhodnutí o osudu své školy. Potom jim zopakoval, že ministerstvo prodloužilo plzeňským právům akreditaci o čtyři roky, a studenti se rozkřičeli nadšením a odměnili šéfa rezortu školství dlouhotrvajícím potleskem.

"Ten barák si to užívá," konstatoval Dobeš s ministerstvem za zády. Šéf rezortu školství vysvětlil, že jeho rozhodnutí má dvojí oporu. "Právní opora, ve které vy jste experti, a já jsem laik, říká, že akreditační komise nemá z vysokoškolského zákona změnit souhlasné stanovisko na nesouhlasné. Na to nenajdete jediný paragraf, který by to říkal," uvedl Dobeš a dočkal se dalšího potlesku.

"Ministerstvo souhlasí s akreditační komisí udělit akreditaci a opět, akreditační komise nikde nemá dánu ve vysokoškolském zákoně dobu, na kterou to uděluje. To je úkolem správního úřadu a ministerstvo po zralé úvaze nastavilo čtyři roky," doplnil ministr školství. Podle něj měla fakulta přijít o akreditaci v roce 2009, kdy kulminoval problém s jejími pochybnými studenty, teď je ale situace jiná.

"Ač nejsem z kamene, jako tato budova, tak si užívám," pýřil se ministr školství během další vlny potlesku. Podle něj jde o příjemnou změnu oproti předchozímu týdnu neklidu. "Pak mělo rozhodnutí lidské hledisko, a to lidské hledisko jste vy. Protože 1800 studentů vystaveno do neřešitelné situace, 1800 studentů, kteří se na tom stavu nepodíleli, je pro mne a i pro tuto budovu velmi nepřijatelné," uzavřel Dobeš.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky