Kalousek brzdí čerpání evropských dotací, tvrdí Nečas

Nejslabším místem českého čerpání peněz z unijních fondů je audit, který má na starosti ministerstvo financí Miroslava Kalouska (TOP 09). Ve čtvrtek to uvedl premiér Petr Nečas (ODS) jako výsledek rozhovoru s evropským komisařem pro regionální politiku Johannesem Hahnem.

660
reklama

"Ukazuje se momentálně, a to je i výsledek mého úterního rozhovoru s panem komisařem Hahnem, že nejslabší místo spatřuje Evropská komise (EK) a Evropský účetní dvůr v systému auditů, které jsou řízené ministerstvem financí," prohlásil Nečas a dodal: "To je v současnosti zřejmě nejkritičtější bod, který budeme muset v dialogu s EK vyřešit."

"Myslím si, že bude nezbytné mít velice intenzivní vzájemný dialog. Na druhé straně zase nemůžeme přistoupit úplně automaticky na to, že všechno, co EK říká, je pravda a my se máme jenom jakýmsi způsobem kát. Je potřeba si některé věci i vysvětlit," pokračoval předseda vlády.

Stav auditu ministerstva financí je podle Nečase neutěšený od začátku a dlouhodobě, teď je ale situace o to intenzivnější. Česko se totiž snaží přesměrovat peníze mezi jednotlivými operačními programy tak, aby zajistilo jejich vyčerpání. K rošádě musí dát ale povolení Brusel.

Česká republika chce převést mezi programy celkem 32 miliard korun. Ubrat by si přála v operačních programech Vzdělávání pro konkurenceschopnost (20 miliard) a Lidské zdroje a zaměstnanost (12 miliard). Posílit chce Česko naopak operační programy Doprava (15 miliard), Podnikání a inovace (12 miliard) a Životní prostředí (pět miliard korun).

Témata: dotace z EU

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky