Odvody z hazardu na dobročinnost se firmám vracely zpět na účet

Pracovníkům zvláštního útvaru ministerstva financí se podařilo rozkrýt machinace, při kterých firmy provozující hazard odváděli část výnosů na dobročinné účely. Analytici z ministerstva financí proto podali hned několik trestních oznámení, píší čtvrteční Hospodářské noviny (HN).

660
reklama

Největší nesrovnalosti za 140 milionů korun, byly zjištěny u společnosti Helvet Group. Z vyvedení stovky milionů je podezřelá i společnost Merkur Casino. Policie už trestní oznámení přijala, ostré vyšetřování ale teprve chystá. "Co se týká trestního oznámení na tyto dvě společnosti, ještě nebyly zahájeny úkony trestního řízení," potvrdil informace HN mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Obě firmy podle závěrů analytického útvaru, který má na starosti boj proti praní špinavých peněz, vraceli peníze určené na dobročinnost oklikou sami sobě. Nejčastěji tak, že dotaci poslali nově založenému občanskému sdružení, které sídlí na virtuální adrese, odkud pak miliony v hotovosti někdo obratem vyzvedl. Peníze v bankách pak podle ministerských úředníků vyzvedávali například i lidé, kteří "nebyli schopni souvisle komunikovat a ani nevěděli, jakou činností se jejich společnost zabývá". Představitelé podezřelých společností nemají o policejním vyšetřování zatím žádné informace. Podle Hulana je detektivové budou teprve kontaktovat.

Neprůhledné odvody hazardních společností mapují HN již několik let. Podezřelé případy ale nikdo nevyšetřoval, dokonce ani ministerstvo financí, které přitom vydává herní povolení a licence.

Témata: podvod | hazard

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky