Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vzteklý Dobeš: Neberte mi mé peníze! Jsou to plošné a tupé škrty

Za nepřijatelný považuje ministr školství Josef Dobeš (VV) návrh ekonomických ministrů snížit rozpočet svého rezortu o 4,5 miliardy korun. V pátek to prohlásil na tiskové konferenci s tím, že ačkoliv vláda bojuje s rozpočtovým deficitem, vzdělání by pro ni mělo zůstat prioritou.

"Ministerstvo by mělo snížit svůj rozpočet o 4,5 miliardy korun. Jsme v roce 2012 a pro mě je nepřijatelné, abychom měli plošné, tupé škrty," uvedl ministr. Zdůraznil, že si je vědom toho, že vláda bojuje s hlubokým rozpočtovým deficitem. I přesto by však vzdělání mělo zůstat prioritou a peníze, které do něj směřují, by se neměly krátit."Konkurenceschopnost a vzdělávání je prioritou. Pro mě je to nepřijatelné. Čtyři miliardy korun, které jsme halasně dali učitelům, bychom jim teď nazpět sbírali. Neumím si představit, že bychom ty čtyři miliardy korun sebrali," řekl Dobeš.Uvedl, že další možností by bylo o zmíněné čtyři miliardy korun zkrátit rozpočty vysokých škol. Ty však čekají reformní změny a snižovat jejich rozpočet tak ministr nepovažuje za vhodné.

Témata:  škrty v rozpočtu Josef Dobeš

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:12

Ekonom Kovanda: Česko by mohlo zvládnout kýžené měkké přistání, říkají nejnovější čísla k důvěře v ekonomiku

Spotřebitelům v Česku se rychle vrací důvěra v ekonomiku. V dubnu je jejich nálada v tomto směru lepší, než odpovídá dlouhodobému průměru let 2003 až 2023; přitom lepší než dlouhodobě průměrnou náladu mají čeští spotřebitelé poprvé za celé období od podzimu 2021. 

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy