České stavebnictví ožívá, roste i bytová výstavba

Česká stavební produkce pokračuje v růstu, v březnu dle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) vzrostla meziročně o 11,6 procenta. Třetí měsíc letošního roku tak přispěl k tomu, že stavebnictví letos v prvním čtvrtletí přidalo v porovnání se stejným obdobím roku loňského 2,3 procenta. Daří se i bytové výstavbě, počet zahájených bytů v celé ČR letos v prvních třech měsících roku vzrostl o 25,6 procenta. Byty se však stále více začínají stavět mimo Prahu, tu předehnal nejen Středočeský kraj (1733 zahájených bytů), ale i Jihomoravský kraj (1515 zahájených bytů).

Ilustrační fotografie
reklama

Hlavní město stále paralyzuje zablokovaný proces povolování nových staveb, což nejlépe dokládají právě pravidelná data ČSÚ. Podle nich se letos v Praze od ledna do konce března nezačalo stavět ani tisíc nových bytů v bytových domech (konkrétně je 922). Za stejné období roku se přitom prodalo 1120 nových bytů. Deficit v cenících developerů se tak neustále a nic na tom nemění ani nižší poptávka způsobená tvrdými a nesmyslnými zásahy ČNB vůči hypotečnímu trhu.

Problém je hlavně v tom, že pražské stavební úřady nepovolují nové stavby dostatečně rychle. Dokonce i IPR nedávno konstatoval, že v různé fázi povolovacího procesu jsou desítky rezidenčních projektů s tisícovkami bytů. Kdyby se konečně povolily, bytová krize by byla ta tam.

Pomoci by mohl vznik specializovaného stavebního úřadu pro větší stavby, který připravuje pražský magistrát. Ten by koncentroval největší odborníky, kterým by nedělalo problém rychle rozhodnout o stavbách se stovkami bytů. Dělali by to totiž pravidelně, takže by to pro ně nebylo nic nového a neznámého. A menší stavební úřady v jednotlivých městských částech by měly více času na řešení drobnějších staveb lokálního významu. Je to podobné jako ve zdravotnictví, kde jednodušší zákroky zvládnou i doktoři v okresních nemocnicích a složitější operace provádí odborníci v nadregionálních specializovaných centrech. Tento princip by se více než hodil i pro stavebnictví.

Dokud se tohle nezmění, musí se Praha smířit s tím, že cenově dostupné byty se budou stavět jinde. Nejen ve Středočeském a Jihomoravském kraji, které letos v bytové výstavbě zatím vedou, říká RNDr. Evžen Korec, CSc, Generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a.s.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky