Řecký parlament přijal úsporná opatření

Řecký parlament v pondělí přijal nepopulární úsporná opatření, kterými Evropská unie a Mezinárodní měnový fond (MMF) podmiňují další část finanční pomoci. Informují o tom agentury Reuters a AFP.

660
reklama

"Z 278 přítomných poslanců hlasovalo pro 199 a proti 74," prohlásil předseda parlamentu Filipos Pecalnikos.

Rebelové z největší parlamentní strany Panhelénského socialistického hnutí (PASOK) a pravicové Nové demokracie byli okamžitě vyloučeni ze svých stran.

Řecko podle nového zákona musí letos ušetřit 3,3 miliardy eur (83,3 miliardy korun) na mzdách, důchodech a dalších výdajích. Součástí zákona je daňová a důchodová reforma, poslanci také snížili o 22 procent minimální mzdu, pro zaměstnance mladší 25 let jde dokonce o snížení o 32 procent.

Za to Řekové získají od svých evropských partnerů a MMF druhou půjčku ve výši 130 miliard eur (3,3 bilionu korun). Schválení zákona však neuvolní peníze okamžitě. Ministři financí eurozóny se kvůli tomu sejdou ve středu v Bruselu.

"(Poslanci) se zhostí své zodpovědnosti" a učiní nejdůležitější volbu "postupu vpřed s Evropou a jednotnou měnou," ujistil před hlasováním řecký premiér Lucas Papademos.

Před hlasováním parlamentu vypukly v ulicích Atén násilnosti, zranění utrpělo na 54 lidí. Proti škrtům protestovalo na náměstí Syntagma před budovou parlamentu 80 tisíc lidí. Policie zasahovala slzným plynem proti skupince, která se pokusila proniknout policejním kordonem.

Demonstranti po strážnících házeli kameny a zápalné lahve. Maskovaní aktivisté rozbili několik výloh, rabovali obchody a podpálili podle policie nejméně 34 budov.

Hasiči ze začátku nemohli u požárů zasáhnout, bránil jim dav v ulicích kolem náměstí.

Násilnosti se postupně rozšířily i do dalších řeckých měst včetně oblíbených turistických ostrovů Korfu a Kréta. V Soluni se sešlo na 20 tisíc demonstrantů.

Premiér Papademos násilí provázející protesty odsoudil, nepatří podle něj do demokracie.

Témata: řecko

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky