Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odstupné 2 500 000 Kč? To skončí, hřímal Sobotka

V souvislosti s nedávnými aférami vlády s vyplácením statisícových odměn vybraným státním úředníkům předložili sociální demokraté v pátek legislativní návrh, který stanovuje maximální výši odměn ve státní správě. Novináře o tom informoval předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

"ČSSD tak reaguje na několik aktuálních případů z poslední doby, kdy vláda Petra Nečase (ODS) zneužila současnou legislativu k tomu, aby své věrné spolupracovníky ve státní správě ocenila zlatými bonusy v řádu statisíců korun měsíčně," vysvětlil Sobotka hlavní důvod předložení nové úpravy.Předložený návrh zákona podle sociálních demokratů představuje podstatné omezení současné praxe vysokých odměn poskytovaných vybraným zaměstnancům ve veřejné sféře. ČSSD konkrétně navrhuje, aby výše odměn v jejich souhrnu v kalendářním roce nepřekročila šestinásobek platového tarifu zaměstnance.Sobotka v pátek zároveň uvedl několik konkrétních příkladů, kvůli nimž jeho strana normu předkládá: "Výše odměn na Úřadu vlády za rok 2011 byla 28 milionů korun. To odpovídá průměrnému platu 950 policistů na jeden měsíc. Bývalý ombudsman Českých drah Petr Fejk dostal odstupné 2 500 000 korun."Vysoké odměny dostali i někteří zaměstnanci ministerstev školství, vnitra či práce a sociálních věcí."ČSSD považuje takové chování vlády, kdy na jedné straně škrtá tisícikoruny na platech hasičů, policistů, učitelů či zdravotníků, redukuje peníze pro sociálně slabé a rodiny s dětmi, zvyšuje DPH a zdražuje léky i potraviny a na straně druhé rozdává statisíce korun svým věrným, za výsměch všem našim občanům. Věříme proto, že v době napjatých veřejných rozpočtů a plošných škrtů bude tato úprava přijata napříč politickým spektrem tak, aby se zabránilo účelovému zneužívání současné legislativy," uzavřel Sobotka.

Témata:  platy / mzdy Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Minimální mzda dál poroste. Ministerstvo řeklo, jaký má cíl

Minimální mzda má od začátku letošního roku novou výši, od ledna se zvýšila o více než tisíc korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí má navíc stanovený jasný cíl ohledně dalšího navyšování nejnižšího výdělku v nadcházejících letech. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy