Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do soutěže na nový důchodový systém se nikdo nepřihlásil

Peníze CZK, ilustrační fotografie
Peníze CZK, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) zrušilo výběrové řízení na nový systém výpočtu a výplaty důchodů.

Důvodem je, že v zákonné lhůtě nebyla podána žádná nabídka. Veřejnou zakázku vypsalo tehdejší vedení MPSV den po volbách do Poslanecké sněmovny ČR (PSP ČR). Zakázka spadala do působnosti tehdejšího prvního náměstka ministryně práce a sociálních věcí Roberta Baxy.

Odborná veřejnost i členové výboru pro sociální politiku PSP ČR výboru veřejnou zakázku kritizovali od samého počátku. Během výběrového řízení na nový systém výpočtu a výplaty důchodů bylo vzneseno přes 200 dotazů k zadávací dokumentaci.

Přípravné práce na novém systému výpočtu a výplaty důchodů zahájila Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) již v roce 2013. Do provozu měl být nasazen 1. ledna 2018. Celý proces byl ale zastaven prvním náměstkem Robertem Baxou, který systém v roce 2016 převedl z ČSSZ na MPSV. Řízením projektu byl následně pověřen externí poradce ministerstva Radomír Jurča, který byl zároveň vlastníkem společnosti Axioma Europe a.s. V této společnosti první náměstek Baxa ještě v roce 2014 působil jako prokurista.

Témata:  Ministerstvo práce a sociálních věcí důchody

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy