oheň

Oheň, ilustrační fotografie

Firmy podceňují požární bezpečnost. Je to časovaná bomba, varují experti

Magazín

Tragické příklady z České republiky i ze zahraničí ukazují, že podcenění požární ochrany budov může vést nejen k materiálním škodám, ale také ke ztrátě lidských životů. Aktuálně zveřejněné statistiky HZS ČR za rok 2018 to jen potvrzují, neboť v porovnání s rokem minulým došlo k nárůstu počtu požárů o více než 23 % na celkových téměř 21 tisíc požárů. Počet usmrcených osob v přímé souvislosti s požárem stoupl na celkových 63 oproti 57 v roce předchozím. Přesto je pořád požární bezpečnost v očích mnoha vlastníků nebo správců nemovitostí pouze nutným zlem. V každodenní praxi se setkáváme s dlouhodobým podceňováním aspektů požární ochrany. Jaké jsou nejčastější chyby, které dělají firmy v České republice?

Aktuálně se děje

21. října 2025 12:11

Salon, který zklamal: Jak postupovat, když služba skončí průšvihem místo relaxu

Návštěva kadeřnického salónu, nehtového studia či maséra představuje pro mnoho lidí zasloužený odpočinek či způsob, jak vylepšit svůj vzhled. Ne vždy se však výsledek shoduje s našimi představami – nový účes se nemusí podařit, manikúra může být nekvalitní a masáž namísto úlevy přinese bolest. Místo odpočinku si pak zákazník odnáší nepříjemný zážitek a problémy související s řešením nápravy k tomu. Jak v těchto případech postupovat a na co máte nárok? 

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

Stát přijde o miliardy, ceny moc neklesnou. Nová vláda žene gastro do maďarského experimentu

Snížení DPH na podávání nealkoholických nápojů v gastronomii z 21 % na 12 %, které chystá vznikající vláda, by snížilo příjmy státního rozpočtu přibližně o 1,5 miliardy Kč ročně. Dopad na ceny pro zákazníky by však byl omezený – zkušenosti ukazují, že podniky snížení sazby obvykle plně nepřenesou do cen. Část úspory si ponechávají jako vyšší marži, takže opatření pomáhá spíše podnikatelům v gastronomii než spotřebitelům.