kukuřice

kukuřice

Obiloviny prudce zdražují

Ekonomika

Ceny obilovin rostou, skupinu vede nejvíce kukuřice. Tento nárůst představuje oživení po pondělních minimech vyvolaných obchodní válkou. Růst je způsoben opožděným setím ve Spojených státech a krytím krátkých pozic. Negativní vliv na poptávku po těchto komoditách může mít v budoucnu také epidemie prasečí horečky v Číně, informuje Ole Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank.

Produkce brambor bude letos vyšší

Úroda brambor a kukuřice bude výrazně vyšší než loni

Ekonomika

Odhad sklizně k 15. září potvrzuje dobrou úrodu obilovin na úrovni 8 422 tis. tun (+3,0 % meziročně) a řepky 1 362 tis. tun (+8,4 % meziročně). Očekávaná sklizeň brambor 689 tis. tun je v porovnání s loňskou velmi nízkou sklizní o 36,5 % vyšší, cukrovky se sklidí 3 847 tis. tun, o 12,5 % více než loni. Informuje ČSÚ.

Aktuálně se děje

21. října 2025 11:48

Zlato láme rekordy: Nejistota ve světě žene investory k nejstarší jistotě lidstva

Král drahých kovů si pověst „bezpečného přístavu“ na finančních trzích obhajuje s velkým přehledem. Od začátku roku 2025 jeho cena vzrostla o více než 50 % a poprvé v historii překonala hranici 4 000 USD za trojskou unci – a to dokonce během vládního shutdownu v USA. Takto prudký růst však otevírá otázku, zda zlato zvládne udržet tempo a zamíří až k hranici 5 000 USD, nebo přijde ochlazení. Podrobnější pohled na situaci nabízí Olívia Lacenová, analytička Wonderinterest Trading Ltd., ve své aktuální analýze.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

Stát přijde o miliardy, ceny moc neklesnou. Nová vláda žene gastro do maďarského experimentu

Snížení DPH na podávání nealkoholických nápojů v gastronomii z 21 % na 12 %, které chystá vznikající vláda, by snížilo příjmy státního rozpočtu přibližně o 1,5 miliardy Kč ročně. Dopad na ceny pro zákazníky by však byl omezený – zkušenosti ukazují, že podniky snížení sazby obvykle plně nepřenesou do cen. Část úspory si ponechávají jako vyšší marži, takže opatření pomáhá spíše podnikatelům v gastronomii než spotřebitelům.