Kolaps části ekosystému může nastat v dohledné budoucnosti, uvádí studie
Kolaps více než pětiny světových ekosystémů, včetně Amazonského pralesa, by mohl přijít dříve, než se vědci původně domnívali.
Kolaps více než pětiny světových ekosystémů, včetně Amazonského pralesa, by mohl přijít dříve, než se vědci původně domnívali.
Planeta se nyní v důsledku lidské činnosti otepluje o více než 0,2 stupně Celsia za jedno desetiletí a emise skleníkových plynů dosahují bezprecedentní úrovně.
Změny klimatu podle odborníků z německého Institutu Roberta Kocha (RKI) znamenají největší výzvu pro lidstvo. Varují, že kvůli nim v Německu bude více případů úmrtí z horka, rakoviny kůže kvůli zvýšenému ultrafialovému záření nebo i více nemocí způsobených skrytými přenašeči.
Rychlost a míra nynějšího globálního oteplování přesahuje jakýkoliv podobný případ za posledních 2000 let, tvrdí vědci.
14. listopadu 2025 15:26
13. listopadu 2025 23:14
12. listopadu 2025 12:17
12. listopadu 2025 11:18
10. listopadu 2025 12:53
10. listopadu 2025 12:26
10. listopadu 2025 11:50
7. listopadu 2025 12:19
5. listopadu 2025 12:22
5. listopadu 2025 11:58
4. listopadu 2025 10:37
30. října 2025 11:44
23. října 2025 11:55
23. října 2025 11:37
21. října 2025 12:11
21. října 2025 11:48
Král drahých kovů si pověst „bezpečného přístavu“ na finančních trzích obhajuje s velkým přehledem. Od začátku roku 2025 jeho cena vzrostla o více než 50 % a poprvé v historii překonala hranici 4 000 USD za trojskou unci – a to dokonce během vládního shutdownu v USA. Takto prudký růst však otevírá otázku, zda zlato zvládne udržet tempo a zamíří až k hranici 5 000 USD, nebo přijde ochlazení. Podrobnější pohled na situaci nabízí Olívia Lacenová, analytička Wonderinterest Trading Ltd., ve své aktuální analýze.
Zdroj: Marie Dvořáková
Snížení DPH na podávání nealkoholických nápojů v gastronomii z 21 % na 12 %, které chystá vznikající vláda, by snížilo příjmy státního rozpočtu přibližně o 1,5 miliardy Kč ročně. Dopad na ceny pro zákazníky by však byl omezený – zkušenosti ukazují, že podniky snížení sazby obvykle plně nepřenesou do cen. Část úspory si ponechávají jako vyšší marži, takže opatření pomáhá spíše podnikatelům v gastronomii než spotřebitelům.