Čas zazimování je tady. Jak nachystat chalupu k zimnímu spánku?

Letošní chatařská sezóna byla opravdu dlouhá a vydařená. S nástupem chladných měsíců je však potřeba všechny rekreační objekty pečlivě zkontrolovat a zazimovat je. Uchráníte je jak před mrazem, sněhem, deštěm a dalšími přírodními živly, tak například před nájezdem hlodavců či zlodějů. Na jaře vás pak vaše chalupa přivítá s otevřenou náručí a ve stejném stavu, v jakém jste ji opustili.

Ilustrační fotografie
reklama

Od střechy až po sklep

Pečlivě zkontrolujte střechu. Zjistíte-li, že je něco v nepořádku, objednejte si ještě před zimou odborníky, kteří vám pomohou dát střechu do pořádku. Nezapomeňte vyčistit okapy, aby mohly odvádět déšť i tající sníh. Otevřený komín opatřete stříškou, aby do něj nenatekla voda, která by v něm mohla zmrznout a roztrhnout jej. Stejnou péči věnujte i sklepu. Pečlivě utěsněte všechny díry a skuliny, kterými by se mohly do sklepa a následně do zbytku chalupy dostat hlodavci. Jako pojistku můžete po podlaze rozmístit také pastičky. Vedou-li do sklepa okna, opatřete je bezpečnostními mřížemi, eliminujete tak riziko útoku zlodějů.

Utáhněte kohouty

Při odjezdu z chaty před zimou nezapomeňte vypnout elektřinu, plyn a především vodu. Následně vypusťte vodu nejen ze všech potrubí, ale také ze záchodu, z bojleru a radiátorů. Pro jistotu ještě nasypte do odpadů několik lžic kuchyňské soli. Ta zabrání tomu, aby voda, kterou se nepodařilo odčerpat, zmrzla a poničila trubky.

Pozor na vlhkost

Vlhkost je nepřítel, který dokáže nadělat spoustu škody, zatuchlým zápachem počínaje a nebezpečnými plísněmi konče. Ložní prádlo, oblečení a další drobný textil proto ideálně odvezte z chalupy pryč. Pokud tuto možnost nemáte, uskladněte vše do vzduchotěsných pytlů, stejně naložte i s polštáři a peřinami. Skříně nechte otevřené dokořán, nebudou tolik lákat myši, které dávají přednost spíše temnějším koutům. Pokud mají některé zdi ve vašem obydlí tendenci vlhnout, odtáhněte od nich nábytek, předejdete tím jeho plesnivění. Výrazně ohrožená místa můžete také ošetřit speciálními přípravky proti tvorbě plísní.

Jídlo musí pryč

Než dáte chalupě na několik měsíců sbohem, projděte pečlivě spíž a vyhoďte vše, co by dobu vaší nepřítomnosti nepřežilo. Vypněte lednici a mrazák a obojí pečlivě vymyjte. Suché potraviny a věci s delší dobou trvanlivosti uložte do vzduchotěsných nádob, aby se do nich nedostali moli. Stejně jako šatní skříně, i potravinové skříňky nechte přes zimu otevřené, budou lépe větrat a zároveň méně lákat hlodavce.

Věnujte péči i zahradě

Shrabte listí, posekejte trávu a celou zahradu ukliďte. Speciální přípravu na zimu si zaslouží i trvalky, okrasné traviny či rostlinky na skalce. Vylijte vodu ze sudů a otočte je dnem vzhůru. Veškeré nářadí očistěte, abyste zamezili jeho zreznutí či jinému poškození, z hadic odstraňte vodu, smotejte je a vše uložte a dobře zabezpečte před nevítanými hosty.

Sepište si seznam

Zazimování rekreačního objektu je také ideální chvílí, kdy se můžete začít chystat na případnou opravu či rekonstrukci příští rok. „Využijte toho, že musíte projít a zkontrolovat každý centimetr čtvereční, pečlivě se kolem sebe rozhlédněte a sepište si všechny problémy, které bude potřeba během další sezóny vyřešit. Na vylepšení své chaty nebo chalupy můžete využít úvěr ze stavebního spoření nebo překlenovací úvěr na rekonstrukce,“ radí Lenka Molnárová z Raiffeisen stavební spořitelny.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky