Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jste chudí? Prý máte jen dluhy, argumentuje guvernér ČNB

Jste chudí? Prý máte jen dluhy, argumentuje guvernér ČNB

Foto: ČNB

Měnová intervence ČNB, která v Česku zvedla inflaci a lidé tak přišli o část svých úspor za cenu nejistého nastartování ekonomického růstu, stále budí emoce. A poslední slova guvernéra centrální banky Miroslava Singera to rozhodně nevylepšila.

Singer se spolu s dalšími odborníky sešel na odborné diskuzi o ekonomické krizi v Národním muzeu. Byl u toho i Blesk, který zaznamenal dva velmi šokující argumenty hlavního bankéře v zemi.

"Co se týče chudších obyvatel, tak ty upřímně u úspor o nic nepřijdou, protože žádné úspory nemají. Spíše dluhy," podotkl Singer. Jenže i mnoho lidí s dluhy si spoří na horší časy a samozřejmě zdaleka neplatí, že každý člen nižší třídy je zadlužený.

Singer to nevylepšil ani druhým argumentem ohledně zdražení: "Normální rodina utratí tak třicet tisíc korun měsíčně, ta chudší asi 20 tisíc měsíčně. Opatření se u ní promítne tak, že si koupí zboží v hodnotě o 200 korun méně, což si při vší empatii myslím, není žádná strašlivá rána."

Pokud se ale zeptáte chudších rodin, co pro ně 200 korun znamená, tak rozhodně neuslyšíte, že nic. Navíc existují i rodiny, které nemají ani těch 20 tisíc korun.

Témata:  Česká národní banka (ČNB) Miroslav Singer

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

Jednání o důchodech bude pokračovat. Pavel zvažuje i kulatý stůl

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Kdo investuje v Česku do kryptoměn?

Podle výzkumu globální platformy pro sběr dat statista.com uvedlo v roce 2022 vlastnictví některé digitální měny 13 % Čechů. V roce 2021, kdy nejznámější kryptoměna bitcoin dosahovala jedněch ze svých nejvýznamnějších maxim, činil podíl kryptoměnových investorů dokonce 15 %. Data také ukazují, že majitelé kryptoměn v Česku se zajímají o technologie a mají zájem na řešení inflace nebo nedostupného bydlení.