VIDEO: Data klientů Komerční banky unikla na veřejnost. Napaden i Kalouskův účet

Fatální selhání ukázala jedna z předních českých bank. Komerční banka kvůli chybě v systému dala k dispozici adresy a rodná čísla svých klientů včetně například exministra financí Kalouska. Upozornil na to jeden z klientů penzijní společnosti Komerční banky.

reklama

Pan Jiří Dlabaja uveřejnil dnes na svém Facebooku obrázek z internetového bankovnictví Komerční banky. Na něm je vidět fatální chyba, kterou banka udělala. Systém umožnil panu Dlabajovi nahlížet do interní databáze banky, kde si mohl libovolně pročítat adresy i rodná čísla klientů oslovených bankou v rámci nabídky penzijního spoření.

Následně se objevilo i video, na kterém pan Dlabaja ukazuje, jak se do databáze dostal. Video zveřejnil Český rozhlas na serveru Youtube.

Podívejte se sami: 

Zdroj: YouTube


"Neuvěřitelné. Omylem jsem se naboural ze svého internetového bankovnictví do interních databází Komerční banky. Jména, rodná čísla, adresy bydliště, e-maily, jak se klienti chovali azd. Dokonce mám Záznam z jednání s jistým Miroslavem Kalouskem. Podle data narození bydliště a mailu do Poslanecké sněmovny jde o exministra financí. Tímto u mě KB pozbyla důvěry a do konce týdne s ní končím," napsal k tomu Dlabaja.

Banka až po několika hodinách, co na problém její klient upozornil, znepřístupnila inkriminovanou databázi. Ještě šokující je, jak pracovníci banky s panem Dlabajou komunikoval. "Aaaaa v Komerční bance se probudili, napsali mi zprávu na FB, že se mnou budou jednat po e-mailu Žádná omluva, žádné poděkování a tak jsem jim napsal, že po e-mailu opravdu o těchto věcech nebudu s nimi komunikovat....," popsal postup banky.

A co na to banka? "Chyba v informačním systému, jehož vývoj pro Penzijní společnost KB zabezpečuje externí dodavatel, jímž je firma Softip, umožnila neoprávněný přístup do kontaktní databáze", uvedl Pavel Jirák, předseda představenstva Penzijní společnosti KB. "V žádném případě nedošlo k úniku informací o již uzavřených smlouvách o penzijním spoření nebo o stavu prostředků na účtech klientů", dodal Pavel Jirák.

K narušení bezpečnosti internetového bankovnictví tak prý nedošlo. Klienti si ale minimální mohli zjistit adresy a rodná čísla ostatních klientů.

Témata: banky | komerční banka

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky