Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak se dařilo tuzemským bankám v roce 2018? Některým zisky rostly, jiným klesaly

Jak se dařilo tuzemským bankám v roce 2018? Některým zisky rostly, jiným klesaly
Jak se dařilo tuzemským bankám v roce 2018? Některým zisky rostly, jiným klesaly
Foto: AdobeStock

PR článek - Českým bankám se daří, především pak těm menším nízkonákladovým zisky raketově stoupají. Mezi nejziskovější bankovní domy patří ČSOB, a to i přestože si oproti roku 2017 v loňském roce mírně pohoršila. Jaký byl rok 2018 pro tuzemské banky?

Klienti do Air bank a Equa bank se jen hrnou

Air bank je jednou z bank, která v loňském roce slavila úspěch. Její nekonsolidovaný čistý zisk vzrostl o 139 %. Banka už od prvopočátku jede na vlně růstu, klienti přibývají a počet poskytnutých půjček i sjednaných běžných a spořicích účtů se zvyšuje. Jen za rok 2018 si polepšila o více jak 76 000 klientů. Navíc banka rozšiřuje i své portfolio o platbu mobilem, kontokorent, půjčku v mobilu a mnohé další služby.

Trojnásobného nárůstu se dočkala Equa bank. Banka zaznamenala navýšení v počtu klientů, poskytnutých půjček i vkladů. Spotřebitelské půjčky vykázaly meziroční nárůst o 25 %, objem hypoték pak o 11 %.

Tuzemské banky rozšiřují síť poboček a vkladových bankomatů

Fio banka zažívá prosperitu už šestým rokem, v roce 2018 banka přivítala do svých řad přes 100 000 nových klientů, díky tomu se tak stala pátou největší bankou u nás. Expanzi Fio banka zaznamenala na poli poboček a do budoucna chystá i více bankomatů a rozšířit produktové portfolio.

Mírného nárůstu se dočkala v roce 2018 také MONETA Money Bank, jejíž čisté zisky vzrostly z 3,9 miliardy Kč na 4,2 miliardy Kč. A pozadu nezůstává ani Raiffeisenbank, která zaznamenala meziroční navýšení jak v rámci celkových zisků, tak i u klientských úvěrů a vkladů. Navíc se bance podařilo rozšířit síť čím dál více populárnějších vkladových bankomatů a otevřít šest nových bankovních poboček.

ČSOB a Komerční bance v loňském roce zisky klesaly

Jednou z bank, která si v roce 2018 pohoršila je ČSOB, jejíž zisky meziročně klesly z 17,5 miliard Kč na 15,8 miliard Kč. Důvodem jejího propadu jsou mimořádné výnosy, vyšší provozní náklady i ztráta ze znehodnocení.

Ani Komerční banka nepřekonala časy z roku 2017, její čisté zisky klesly z 15,4 miliard Kč na 14,8 miliard Kč. I přesto byl ale loňský rok pro banku úspěšný. Zvýšil se objem poskytnutých úvěrů, a to jak těch na bydlení, tak i těch spotřebitelských. Větší zájem banka také zaznamenala o podnikatelské půjčky.

Komerční banka slavila také na poli internetového a mobilního bankovnictví. Přímé bankovnictví využívalo v prosinci roku 2018 zhruba 1 455 000 klientů. A že se zákazníci nebojí inovací, prokázali i tím, že jen v průběhu prvních třech měsíců jich téměř 100 000 začalo využívat novou bankovní službu KB Klíč.

Témata:  PR článek banky

Související

Aktuálně se děje

21. října 2024 9:05

Další změny v důchodech na obzoru: Jaké plány má ANO po případném volebním vítězství?

Exministryně financí Alena Schillerová (ANO) poslala vzkaz lidem, kterým se nepozdává chystaná penzijní reforma. Šéfka nejsilnějšího opozičního poslaneckého klubu naznačila, že její hnutí ji hodlá revidovat v případě, že se vrátí do Strakovy akademie.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Korunovační medaile Marie Terezie

Unikátní korunovační medaile Marie Terezie míří do dražby. Cena aukce se odhaduje na 75 milionů korun

Sběratelé a investoři budou mít možnost získat v aukci korunovační medaile a žetony Marie Terezie. Součástí aukce bude také unikátní zlatá medaile Marie Terezie z roku 1741, jejíž jediný exemplář se dosud na trhu vyskytl. Do aukce půjdou také více než 2000 let staré keltské mince a více než 300 exemplářů vzácných bankovek. Autorem jedné z nich je světoznámý malíř a grafik Alfons Mucha.