Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Česku je nejvíce čerpacích stanic v historii

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Celkový počet čerpacích stanic dosáhl na konci roku 2017 čísla 7 020. Veřejných čerpacích stanic dostupných běžným motoristům je více než polovina tohoto počtu, konkrétně 3 940. Obě čísla jsou rekordní a počet veřejných pump v posledních 10 letech roste neustále. Z 34 nových čerpacích stanic, které byly loni zprovozněny, je však 29 CNG plniček. Na rostoucí oblibě CNG zřejmě nic nezmění ani letošní zvýšení spotřební daně na dvojnásobek.

Podle údajů Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) bylo ke konci roku 2017 v Česku celkem 7 020 čerpacích stanic. Během loňska se tak jejich počet vrátil zpět nad 7 tisíc. Údaj zahrnuje veškeré čerpací stanice, tedy veřejné i neveřejné, případně čerpací stanice s vymezeným přístupem. Pokud bychom brali v úvahu jen čerpací stanice veřejné, u kterých tankuje běžný motorista, pak jich na konci roku bylo celkem 3 940, což je 56,1 % z celkového počtu. „Česko patří dlouhodobě k zemím s nejvyšší hustotou čerpacích stanic. Počet veřejných pump za posledních 10 let vytrvale roste a každoročně dosahuje nového maxima,“ popisuje Damir Duraković, generální ředitel nákupní aliance Axigon, jež firmám poskytuje tankovací karty euroShell a EuroOil.

V roce 2017 se celkový počet evidovaných čerpacích stanic zvýšil o 28, těch veřejných ale přibylo 34. Neznamená to však, že by takovým tempem přibývala nová místa, kde lze natankovat benzín či naftu. Většinu z tohoto počtu tvoří nové plnicí stanice CNG. „Nových plniček CNG loni přibylo 29 a v řadě případů jsou umístěny v areálech stávajících standardních čerpacích stanic jiných vlastníků, takže v jedné lokalitě mohou být evidovány dvě čerpací stanice, byť celý areál obsluhuje jeden personál,“ vysvětluje Damir Duraković. Potvrzuje se tak trend z posledních let, kdy plnicí stanice CNG neustále přibývají, protože plynárenské firmy investují do rozšiřování jejich sítě desítky miliard korun. Podobný vývoj lze očekávat i v dalších letech. „I když se od ledna 2018 zvýšila spotřební daň u CNG z 1 koruny za kilogram na 2, stále je daňové zvýhodnění stlačeného zemního plynu tak výrazné, že ve srovnání s benzínem či naftou lze ušetřit i polovinu nákladů za palivo,“ dodává Damir Duraković.

Témata:  pohonné hmoty Benzinky

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy