Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Strach z pátku třináctého: Jste pověrčivý?

Černá kočka, ilustrační fotografie
Černá kočka, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Jen několik málo hodin zbývá do pátku 13., dne, o němž řada lidí věří, že je spojen s negativnímu událostmi a méně šťastnými náhodami. Je ale skutečně důvod k obavám, nebo se jedná o den jako každý jiný?

Strach z pátku 13. pochází z pradávých dob a jeho údajná smůla se datuje dokonce do biblických časů. Právě v pátek nabídla Eva Adamovi jablko hříchu, v pátek zabil Kain Ábela a v pátek také začala potopa světa a zmatení jazyků v Babylonu. Ježíš Kristus byl v pátek třináctého ukřižován, u Poslední večeře sedělo třináct lidí, a tím třináctým byl zrádce Jidáš.

Pátek nebo číslo 13 jsou ale zmiňovány i v dalších náboženstvích. V severských příbězích například figuruje dvanáct bohů a třináctý nezvaný bůh Loki, který zabitím boha Baldera přinesl na Zem tmu. Podobných příkladů bychom ale našli nespočet i ze současnosti. V pátek 13. října 1929 nastal černý pátek na burze. Jeden z nejhorších propadů akcií na světových trzích.

V pátek 13. dubna 1970 ve 13 hodin 13 minut centrálního amerického času došlo k explozi rakety Apollo 13. 13. října 2006 zabila sněhová bouře v Buffalu tři lidi a způsobila škody za 130 milionů dolarů. Jeden z posledních pátků 13. se odehrál v listopadu 2015, kdy při teroristickém útoku v Paříži zemřelo 140 lidí.

Strach jako nemoc

Strach z pátku třináctého není sám o sobě ničím výjimečným a lékaři pro tuto obavu, která může přerůst v psychickou poruchu, mají dokonce pojmenování. Jedná se o triskaidekafóbii, kterou trpí řada lidí po celém světě. Podle dřívějšího výzkumu americké agentury Stress Management Center and Phobia 21 milionů Američanů vůbec nevychází v tento den do práce.

V Česku strach z pátku 13. tak markantní není. Výsledky průzkumu, který před dvěma lety pro společnost SAZKA zrealizovala firma NMS Market Research, ukázaly, že pátek 13. sice zaznamená 91 % Čechů, jen 6 % z nich ale věří, že přináší smůlu. Dalších 39 % očekává, že může přinést něco neočekávaného, a to i v pozitivním smyslu.

Statistiky se rozchází

Jak je to skutečně se smůlou, která přichází právě v pátek 13., nejlépe prozradí statistiky z minulých let. Ty se ale mnohdy rozchází. Dlouhodobé statistiky pojistných událostí sice ukazují, že obavy jsou zbytečné a že se pátky 13. zásadně neliší od běžných pátků, přesto se najdou výjimky.

13. května 2011 byl jediný pátek 13. v daném roce a Česká pojišťovna evidovala mnohem více škod, než v jiné dny toho roku. V pojištění odpovědnosti občanů tehdy šlo o 40% nárůst oproti průměrnému dni. Tento nárůst škod koresponduje s pověrami, které pátek 13. den obklopují.

Podle pojišťovny Generali v pátek třináctého stoupají počty škod, které způsobí zaměstnanci svým zaměstnavatelům. Na obyčejný pátek připadá průměrně 17 takových událostí, na pátek 13. pak v průměru 42, ukazují statistiky z minulých let. Například tři tyto pátky v roce 2012 přinesly 122 takových škod za více než jeden milion korun. V případě dvou pátků 13. v roce 2013 se odehrálo více než 90 škod za více než 1,3 milionu korun.

Podle Generali jsou ale pověrčiví zejména zloději aut, v tento den totiž odcizí pouze polovinu vozidel oproti jiným pátkům. Podle statistik pojišťovny Allianz je nižší i počet krádeží majetku všeho druhu, a to až o čtvrtinu. Nelze se vyhnout ani vysoké nehodovosti, která ale podle pojišťoven tkví zejména v tradičním pátečním dopravním ruchu, zejména v zimním období.

Pokud se tohoto dne přesto obáváte, možná vás uklidní, že ten zítřejší bude pozítří pryč a další pátek 13. vychází až na říjen. V příštím roce se ho dočkáme jen v dubnu a v červenci.

Témata:  Pátek 13. kočka

Související

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy