Sebeobrana jako předmět ve školách: Zavedeme to i v Česku?

Francouzský politik přednesl netradiční cestu, jak bojovat se strachem, který šíří teroristické útoky napříč Evropou. Podle návrhu by se do škol měla zavést výuka bojových sportů a sebeobrany, díky čemuž by se studenti naučili bezpečnou formou čelit strachu a útokům.

Ilustrační fotografie
reklama

"Měli bychom zavést studium bojových sportů. Všude vládne strach, který vede lidi k tomu, aby se ozbrojili. Ale u bojových umění se člověk naučí sebekázni a jak ubránit sebe sama v klidu," uvedl v rozhovoru pro portál LeFigaro Jean Lassalle.

Společnost je podle něj výrazně ovlivňována strachem, který se šíří společností po každém teroristickém útoku. Pokud se s ním lidé naučí pracovat, bude reakce mnohem klidnější a produktivnější.

Netradiční nápad přednesl Lassalle v reakci na útoky ISIS ve Francii. Je to méně než měsíc od útoku v Saint-Étienne-du-Rouvray, kde byl zavražděn kněz. Předtím ISIS udeřil v Nice, kde útočník v nákladním voze vjel do lidí oslavujících na promenádě. Usmrtil při tom 86 lidí a více než 300 jich zranil. Krvavým incidentům předcházela série útoků, ke které došlo v listopadu 2015.

Jean Lassalle je francouzský politik, který nedávno opustil svou stranu MoDem, aby mohl v příštím roce kandidovat na prezidenta. Je známý například svou hladovkou, kterou držel na protest proti zavírání pracovních míst. Ta trvala dlouhých 39 dní, francouzský politik ztratil 21 kilogramů a musel být hospitalizován. 

Témata: školství | sport

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky