Boj s terorismem: Zeman ve středu přijme francouzského prezidenta Hollanda

Prezident Miloš Zeman ve středu přijme francouzského prezidenta Hollanda. Minulý týden zrušil státní návštěvu kvůli atentátům v Nice. A právě účinný boj s terorismem má být hlavním tématem jeho jednání s českými politiky.

Miloš Zeman
reklama

Oficiální program francouzského prezidenta začne ve středu v půl druhé tady na pražském hradě, kde ho se slavnostními poctami přijme prezident Miloš Zeman.

"Schůzka je potvrzená a budeme samozřejmě jednat jak o mezinárodním terorismu, zejména po událostech v Nice, tak o současné situaci v Evropské unii, o Brexitu," potvrdil Zeman.

O budoucnosti Evropy čelící hrozbě terorismu chce s Hollandem jednat i premiér Bohuslav Sobotka. "Ono je to trošku symbolické, protože ten původní termín musel prezident zrušit právě kvůli útoku v Nice.Evropa by měla posílit ochranu vnějších hranic, měla by efektivněji zasahovat proti teroristickým sítím a myslím, že do budoucna by měla mít i vlastní armádu," řekl Sobotka.

S tím souhlasí i Andrej Babiš, který se přijetí na Hradě také zúčastní. Pokud jde o Hollanda, nešetří ale Babiš ani kritikou. "Ta jeho pozice po Nice je podstatně horší. Tam lidé jsou skutečně naštvaní, že úplně to bezpečnostní složky nezvládly ani policie, protože každý ví, že ve Francii každý ví, že tam chodí podstatně menší kamiony se zmrzlinou a jsou pomalované," říká ministr financí.

Bezpečnostní opatření budou sice kvůli nedávným útokům posílená a Hollande bude po Praze například jezdit v neprůstřelném voze, masivních uzavírek jako při návštěvě čínského prezidenta se prý ale Pražané bát nemusí. Návštěva totiž bude velmi rychlá.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky