Chorvatsko děsí extrémní počasí. Odborník vysvětlil, co se děje

Chorvatsko v posledních dnech sužovalo velmi nepříznivé počasí. Nejhorší byla situace v pátek, kdy tady vítr dosahoval rychlosti 150, v nárazech až 230 km/h.

Chorvatsko, ilustrační fotografie
reklama

Statisíce Čechů si každý rok jezdí užít do Chorvatska slunečné počasí a teplé moře. Minulý týden ale byli hodně překvapení, tropická vedra vystřídala nebezpečná bóra, tedy velmi silný vítr.

"Je to silný padavý vítr, který se vyskytuje na pobřeží Chorvatska především v zimě. Teď se to stalo v létě a bylo to způsobeno právě rozložením tlakových útvarů. Nad Balkánem se přes víkend vytvořila tlaková níže ve vyšších vrstvách ovzduší a to způsobilo, že se tento vítr na pobřeží Chorvatska objevil," vysvětlil pro televizi Markíza Pavol Faško.

Bóra je nejen nepříjemná, ale může lidem způsobit i vážné zdravotní potíže. "Voda se automaticky odpařuje a nad mořem se tvoří slané závěje. Můžete se tak nadýchat jemné soli a dostat suchý zápal plic," řekla delegátka cestovní kanceláře v Chorvatsku Jana Domičová.

Bóra je ale podle ní i prospěšná. "Moře se díky tropickým teplotám hodně oteplilo a v té chvíli se začíná dostávat plankton na mořskou hladinu. Bóra moře krásně pročistí, protože vodu promíchá," dodala Domičová.

Podle meteoroložky ze společnost Meteopress Dagmar Honsové ale v následujících čtrnácti dnech podobně extrémní počasí v Chorvatsku nehrozí: "Na severu bude 32 a na jihu 36 stupňů, lidé si tak mohou vybrat, kam pojedou. Foukat bude jen mírný vítr z pobřeží."

Odborníci přesto doporučují si před cestou k moři zjistit nejen to, jaké bude teplota vody a vzduchu, ale také jaký bude foukat vítr. Meteorologové o silném větru vždy informují několik dní dopředu.

Témata: Chorvatsko | počasí

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky