Je bezpečná dovolená v Turecku?

Úterní teroristický útok na Atatürkově letišti v Istanbulu si vyžádal desítky mrtvých a nejedná se o první útok, který během posledních měsíců postihl Turecko. Lidé proto mají obavy z cest do této země, což dokládá i pokles prodávaných zájezdů. Cestovní kanceláře ale turisty uklidňují a vzkazují, že se nemají čeho bát. Vyplývá to z průzkumu serveru EuroZprávy.cz.

Turecko
reklama

Tiskový mluvčí společnosti Fischer Jan Bezděk přiznává, že teroristické útoky v Istanbulu jsou realitou a za poslední dobu to není první taková událost. "Naši klienti ale létají přímo na Tureckou riviéru na letiště v Antalya. To je oblast, která je od Istanbulu vzdálená přes 700km a nevyžaduje žádná zvláštní kroky ohledně bezpečnosti," sdělil serveru EuroZprávy.cz.

Dodal, že cestovka situaci vyhodnocuje nejen na základě doporučení českého MZV, ale také ministerstev zahraničí ostatních západoevropských zemí. "Ve spojení jsme také s ostatními cestovními kancelářemi a například němečtí turisté na Tureckou riviéru letos létají ve velkých počtech," podotkl.

Cestovní kancelář Blue Style klientům doporučuje, aby se vyhýbali místům s vysokou koncentrací osob, zejména stávkám, demonstracím apod. "Toto doporučení platí pro všechny destinace. Co se týče letovisek na Turecké riviéře, která se nachází stovky kilometrů od Istanbulu, tam je situace klidná a nedošlo tam k žádným incidentům. Navíc zde již v minulosti byla zavedena zvýšená bezpečnostní opatření," uvedl pro EuroZprávy.cz tiskový mluvčí kanceláře František Vorel.

Exim tours do Istambulu v současné době zájezdy neposkytuje. "Turisté míří do letovisek, která jsou stovky kilomertů vzdálená (turecká riviéra 730km..)," uvedl pro EuroZprávy.cz její mluvčí Stanislav Zíma. Dodal, že v případě nenadáých událostí má cestovka dostatečné silné zázemí a pracovníky přímo v destinaci, aby se o klienty v jakémkoliv místě postarala.

"Pro případy krizových situací máme samozřejmě připravené plány, ale i tak je vždy nutné každou situaci individuálně posoudit a podle toho přijmout adekvátní opatření, jejichž součástí může být např. předčasný návrat klientů z destinace, zajištění náhradního ubytování nebo lékařské péče a v některých případech dokonce zrušení celé destinace obdobně, jako jsme to udělali v případě zájezdů na Sinajský poloostrov nebo u eurovíkendů, které v tuto chvíli nejsou součástí stálé nabídky a nabízíme je pouze na vyžádání," uvedl k dotazu na bezpečnostní opatření mluvčí Blue Style Vorel.

I cestovní kancelář Fischer má vypracovaný plán pro případ náhlých útoků. "Naši delegáti jsou například v rámci běžného školení připravováni i na zvládání krizových situací jakou jsou třeba teroristické útoky nebo živelné katastrofy. Fischer Group tedy má nastavené mechanismy, jak v podobných situacích postupovat," tvrdí Bezděk.

Podle něj cestovní kancelář Fischer eviduje v poslední době, hlavně v rámci last minute nabídky, zájem o Tureckou riviéru. "Kopíruje to trend, který vidíme u německých cestovních kanceláří, protože tamní turisté se Turecka neobávají a do přímořských oblastí jezdí v obrovských počtech," uvedl pro EuroZprávy.cz.

Přesto počet turistů mířících do této destinace klesá. "Pokles poptávky po zájezdech do Turecka jsme očekávali a letos je v řádech desítek procent," uvedl mluvčí Blue Styl Vorel a dodal, že v Istanbulu letos nemá žádné klienty. "Eurovíkendy jsme do tohoto, jindy oblíbeného, města pro letošek zrušili. Přes místní letiště ani neoperujeme žádné lety," vysvětlil Vorel.

Pokles zájmu o Turecko eviduje i Exim tours. Podle vyjádření mluvčího Zímy jde zhruba o 20% pokles prodávaných zájezdů. "Poslední dny ale zájem o dovolenou v Turecku rostl," dodal pro EuroZprávy.cz.

Před Tureckem varuje i ministerstvo zahraničí

Před cestami do určitých oblastí Turecka už před několika dny varovalo Ministerstvo zahraničních věcí ČR. Stalo se tak na základě posledního vývoje zhoršující se bezpečnostní situace na celém území Turecké republiky a v souvislosti s blížícími se náboženskými svátky ve dnech 2. 7. až 10. 7. 2016. Resort protodoporučuje všem občanům České republiky, kteří se na území Turecka zdržují, aby vždy a všude dbali zvýšené opatrnosti, a to zejména v situacích, kdy dochází ke koncentraci většího počtu lidí v jedné lokalitě.

Podle doporučení ministerstva je rovněž nezbytné zachovávat maximální obezřetnost při pohybu ve veřejném prostoru. "Vzhledem k přetrvávající nejisté bezpečnostní situaci nadále důrazně varujeme před cestami do oblasti jihovýchodního Turecka (východně od pomyslné linie tvořené městy Osmaniye, Malatya, Tunceli, Erzurum, Kars). Ministerstvo zahraničních věcí ČR rovněž důrazně nedoporučuje cesty do míst v okolí turecko-syrské hranice," uvedl resort.

V návaznosti na poslední a další možný vývoj bezpečnostní situace v Turecku doporučuje zvážit nutnost cestování do Ankary, cestu uskutečnit pouze v odůvodněných případech, např. plánovaná obchodní jednání, studium, pracovní cesta. Současně doporučuje dbát na zvýšenou opatrnost při návštěvě Istanbulu.

"Ministerstvo zahraničních věcí ČR doporučuje českým občanům, aby v případě jakékoli nečekané situace sledovali a respektovali pokyny a doporučení místních úřadů a bezpečnostních orgánů. Upozornění platí se zvýšenou důležitostí pro pouliční demonstrace a oslavy, k nimž dochází ve večerních hodinách, často v pátek, o víkendech nebo o svátcích," uvedl resort.

Témata: dovolená | Turecko

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky