České děti experimentují s drogami. Tisíce školáků berou opiáty nebo pervitin

Podle statistik každé třetí dítě mezi 14 a 15 lety kouřilo marihuanu a polovina deváťáků zkoušela cigarety. A mezi školáky do osmnácti let je podle statistik lékařů dokonce 4,5 tisíce narkomanů závislých na opiátech či pervitinu. Informuje o tom MF Dnes s tím, že vláda se rozhodla s drogami mezi dětmi bojovat.

Ilustrační fotografie
reklama

Analýzy, které připravilo ministerstvo zdravotnictví spolu s vládní radou pro koordinaci protidrogové politiky, nejsou povzbudivé.

"Narůstá počet pravidelných uživatelů drog, zejména pervitinu. Představa, že děti odradí jen represe, je chybná, nejvíce dětí se na drogy nabalí přes kamarády. Čím méně proto bude problémových uživatelů drog, tím méně začínajících experimentátorů,“ řekl MF Dnes národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

Stát teď chce do boje proti konzumaci návykových látek dětmi nalít více peněz a zřídit pro snížení míry dětí zneužívajících drogy i v krajích specializované poradny. Samotní žáci přiznávají, že drogy často zkusí právě proto, že jsou pro ně velmi dostupné. A například marihuanu už dnes většinou nepovažují za nic nebezpečného.

Vláda nyní právě proto, jak se drogy stávají dostupnějšími, schválila dokument, který plánuje boj s drogovou problematikou, alkoholem a kouřením až do roku 2018. Letos chce do přímého boje investovat 146 milionů korun, příští rok o dalších 42 více a v roce 2018 až 209,5 milionu Kč.

Formulace v plánu jsou však obecné, přičemž organizace, které se v protidrogové problematice pohybují, tvrdí, že ve školách chybí důkladná primární prevence mezi dětmi, uvádí MF Dnes.

Témata: školství | drogy | kouření

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky