Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rozsudek v kauze Peroutka: Soudkyně nařídila Hradu omluvu

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka, EuroZprávy.cz

Obvodní soud pro Prahu 1 rozhodl, že se kancelář prezidenta za Zemanovy dehonestující výroky o Ferdinandu Peroutkovi musí omluvit. Žalobu podala novinářova vnučka Terezie Kaslová, Zeman se k soudu nedostavil.

Vnučka novináře Ferdinanda Peroutky se dočká omluvy od hlavy státu, který jejího dědečka označil za obdivovatele Hitlera. Hradní kancelář musí podle rozsudku zaslat na adresu Terezie Kaslové doporučený dopis, v němž se za dehonestující výroky omluví. Má na to 7 dní.

"Ztotožnila jsem se s argumentací, kterou v průběhu řízení přednesla paní žalobkyně. Osobnostní práva Ferdinanda Peroutky byla zasažena výroky, které prezident pronesl v souvislosti s výkonem jeho funkce," vysvětlila soudkyně Kateřina Sedláková.

"Výrokům, které jsou pronášeny ze strany prezidenta republiky, je přikládána větší váha," pokračovala. "Platí, že pravdivost tvrzení je třeba prokázat a prokazuje ten, který tvrdil," dodala Sedláková s tím, že obvinění z obdivu nacismu by se dotkl kohokoli.

Rozsudek je nepravomocný, prezidentská kancelář se může odvolat do 15 dnů od doručení písemného vyhotovení rozsudku. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček už na Twitteru oznámil, že odvolání určitě proběhne. Podle něj skončí celý spor až u Ústavního soudu.

Mimosoudní dohoda padla, protože se hradní kancelář odmítla omluvit, nabídla pouze vyjádření, které podle prezidenta uvádí věci na pravou míru. Ve středu proto Obvodní soud pro Prahu 1 spor řešit. Článek "Hitler je gentleman", který Zeman údajně citoval, se zatím nenašel.

Právník Hradu Marek Nespala se rozhodl obhajobu postavit na faktu, že prezidentská kancelář nemá na Zemanovy projevy vliv, nemůže být proto žalována. "Kancelář prezidenta jako servisní organizace projevy prezidenta nepřipravuje," prohlásil Nespala s tím, že ani prezident si projevy nepíše a mluví spatra.

Soudu navíc tvrdí, že nemá pravomoc ve věci rozhodnout. "Jde o právní novum, žalobkyně zvolila opravdu renesanční přístup, kdy žaluje celý stát. Černého Petra si vytáhla Kancelář prezidenta republiky," řekl. Soudkyně Nespalova tvrzení okamžitě kategoricky zamítla.

Celý spor se rozpoutal už loni v lednu na konferenci Let My People Live, která se konala u příležitosti výročí 70 let od osvobození koncentračního tábora v Osvětimi. Prezident Zeman útočil na Ferdinanda Peroutku proto, že podle něj jako novinář selhal.

Svá tvrzení dovozoval z údajného Peroutkova výroku "Hitler je gentleman" vydaném před válkou v časopise Přítomnost. Žádný takový článek podle historiků neexistuje. Badatelé našli pouze text, v němž Peroutka před Hitlerem varuje. I přesto po údajném článku stále pátrá mluvčí Ovčáček i další badatelé, za jeho nález prezident dokonce vypsal odměnu 100 tisíc korun.

Témata:  Miloš Zeman

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy