Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci ve Švédsku hromadně stahují žádosti o azyl. Co se děje?

Přijímání uprchlíků do Evropy
Přijímání uprchlíků do Evropy
Foto: Tomáš Zdechovský

Mnoho migrantů podstoupilo strastiplnou cestu, aby se dostalo do Švédska, druhé nejoblíbenější destinace pro uprchlíky. Statisíce z nich zde požádaly o azyl. Jenže mnozí teď své žádosti zase stahují. Nelíbí se jim, jak země změnila azylovou politiku.

Server The Local poukazuje, že rostoucí počet žadatelů o azyl stahuje své žádosti. Důvodem je rozhodnutí vlády zavést pouze dočasná povolení k pobytu a omezení pravidel pro slučování rodin.

„Přesto, že podstoupili riskantní a nákladnou cestu ze Středního východu do Skandinávie, stovky lidí, kteří ve Švédsku hledali azyl, se nyní snaží vrátit domů," uvedl server s odvoláním na švédskou televizi SVT.

Podle aktuálních čísel svou žádost stáhlo tento rok v průměru 300 lidí měsíčně, v listopadu se toto číslo více než zdvojnásobilo na 627. Tento vývoj se časově shoduje s tím, že vláda zavedla přísnější hraniční kontroly a vzala zpět svůj slib, podle kterého nabídne trvalý pobyt a azyl všem uprhclíkům ze Sýrie.

Podle veřejnoprávní televize jen za prvních 10 prosincových dnů své žádosti stáhlo 239 lidí. SVT naznačuje, že mnozí z nich jsou muži, kteří cestovali do Śvédska bez rodin. Nyní ale nemají jistotu, jestli se k nim jejich příbuzní budou moci kvůli přísnějším pravidlům v budoucnu připojit. Změna bude platit od roku 2016.

Stanice také uvedla, že by se někteří uprchlíci, kteří nemají platné doklady, mohli pokusit ze Švédska odcestovat, aniž by o tom informovali švédský úřad pro migraci. Iráční občané jsou si pak prý schopni doklady zajistit prostřednictvím svých úřadů, a odcestovat jinam.

„Nerad se tam vracím. Riskoval jsem svůj život pro budoucnost svých dětí. Nechci, aby měly stejný život, jako jsme měli my, s válkou, zabíjením a neúspěšnými vládami." cituje server Omara Aliho, jednoho z iráckých uprchlíků.

Server také poukazuje, že došlo k celostátnímu poklesu počtu žadatelů o azyl. Změna nastala především v posledních týdnech, kdy vláda zavedla přísnější kontroly na hranicích a uvedla, že se zřejmě sníží počet těch, kterým bude azyl reálně poskytnut. V říjnu úřady registrovaly asi 10 tisíc žadatelů týdně, první týden v prosinci to bylo jen 4721 lidí.

Témata:  Švédsko uprchlíci

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy