Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pro řidiče: Z rychlostních silnic se stanou dálnice, změní se značení

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Z rychlostních silnic se stanou dálnice, dojde ke změně značení, používat se začnou originální názvy měst. Ředitelství silnic a dálnic upozorňuje na změny, ke kterým začne docházet už od prosince.

V České republice přibude od ledna asi 450 kilometrů dálnic. Ty zcela nahradí původní rychlostní silnice a změní i své značení. Řiditelství silnic a dálnic (ŘSD) si slibuje, že zjednodušením některých značek bude cestování třeba autem mnohem přehlednější a pohodlnější.

Nejvýraznější změnou ve značení projde podle MfD Pražský okruh, který byl doposud známý jako R1. Řidiči si budou muset nově zvyknout na D0. Dálnice budou navíc označené číslem v červeném rámečku. Co se týče samotného symbolu dálnice, ten nebude na modrém, ale na zeleném pozadí - ZDE.

Značky u rychlostních silnic s maximální povolenou rychlostí 130 kilometrů za hodinu se budou měnit už v prosinci, zbytek až v lednu.

Další výraznou změnou projdou i značky s názvy měst. Na cedulích už neuvidíte třeba "Norimberk", ale "Nürnberg" - tedy originální název.

Nedávno jsme informovali i o zcela nových dopravních značkách, jakými jsou například varování před výskytem koní, prasat nebo žab.

Témata:  dálnice silnice, dálnice

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy