Pro řidiče: Z rychlostních silnic se stanou dálnice, změní se značení

Z rychlostních silnic se stanou dálnice, dojde ke změně značení, používat se začnou originální názvy měst. Ředitelství silnic a dálnic upozorňuje na změny, ke kterým začne docházet už od prosince.

Ilustrační fotografie
reklama

V České republice přibude od ledna asi 450 kilometrů dálnic. Ty zcela nahradí původní rychlostní silnice a změní i své značení. Řiditelství silnic a dálnic (ŘSD) si slibuje, že zjednodušením některých značek bude cestování třeba autem mnohem přehlednější a pohodlnější.

Nejvýraznější změnou ve značení projde podle MfD Pražský okruh, který byl doposud známý jako R1. Řidiči si budou muset nově zvyknout na D0. Dálnice budou navíc označené číslem v červeném rámečku. Co se týče samotného symbolu dálnice, ten nebude na modrém, ale na zeleném pozadí - ZDE.

Značky u rychlostních silnic s maximální povolenou rychlostí 130 kilometrů za hodinu se budou měnit už v prosinci, zbytek až v lednu.

Další výraznou změnou projdou i značky s názvy měst. Na cedulích už neuvidíte třeba "Norimberk", ale "Nürnberg" - tedy originální název.

Nedávno jsme informovali i o zcela nových dopravních značkách, jakými jsou například varování před výskytem koní, prasat nebo žab.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky