Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vědec: Chcete žít alespoň 150 let? Musíte obětovat to nejcennější

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Mladý profesor Alex Zhavoronkov (36) je přesvědčený, že člověk se může klidně dožít 150 let. Tajemství pokojného stáří se vám ale rozhodně nebude líbit, vyžaduje totiž velké oběti.

Sám věří tomu, že bude žít nejméně dalších 114 let. Světový expert na stárnutí a na biomedicínské výzkumy se už mnoho let věnuje otázkám dlouhověkosti a zlepšení zdraví. Ve své knize Věčně mladá generace vysvětluje, že pokud budeme následovat jeho rady a "nastartujeme" svá očekávání na dlouhověkost, můžeme se dožít velmi požehnaného věku.

A jak prodloužíte svůj život? Základem je pohyb. Sám Alex každé ráno cvičí jógu, protahuje se, dělá sto kliků, stojky a sedy-lehy. Tím prý chrání svou svalovou hmotu a kostru, což je základním předpokladem dlouhého života.

Jako pes si pak hlídá stravu. Denně spotřebuje 1600 - 1700 kalorií, nejčastěji jí ovoce, zeleninu, jogurty, proteinové tyčinky,pije  kafe a příležitostně si dá i jablečný mošt, který kombinuje s prášky cukrovce, aby udržel hladinu glukózy. Také jí hovězí, ačkoli věří tomu, že je otázkou času, než bude maso dělané prakticky jen v laboratořích.

Není to tak dlouho co jeden lotyšský vědec prohlásil, že život se prodlouží, pokud se vzdáme manželství, vztahů, dětí, materiálního vlastnictví, ale i sexu. Podle něj nás to jako lidi velmi oslabuje a příliš rozptyluje, proto bychom s takovými věcmi měli počkat déle - třeba do sedmdesáti. A co si o tom myslí Zhavoronkov? Má podobný názor.

"Zdržovalo by mě to od mých výzkumů. Pokud se chci dožít 150, je manželství moc velkým rozhodnutím. Jste v něm velmi dlouho," řekl vědec. Samotnému se mu stává, že ho očaruje nějaká žena, všichni prý máme touhy, po sexu se prý ale často nudí.

Vědec zašel tak daleko, že v rámci vlastní posedlosti ze sebe udělal pokusného králíka. Sám na sobě testuje různé vitamíny a chemické látky. Otázkou ovšem zůstává, jestli to není právě jeho posedlost, která ho nakonec o život okrade.

Témata:  lidé

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy