Alergici pozor! Léky výrazně zdraží. Za balení si připlatíte

Od července budou muset alergici sáhnout hlouběji do peněženek. Za některé léky totiž nově zaplatí o více než sto korun. Může za to snížení příspěvku pojišťoven na léky pro alergiky.

Ilustrační fotografie
reklama

O čtyřicet procent od července sníží české pojišťovny příspěvek na léky pro alergiky. Pro nemocné to znamená, že si budou muset v lékárnách výrazně připlatit. Důvodem je podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv snaha pojišťoven šetřit, píše server ihned.cz.

Celkem dojde od příštího měsíce ke zvýšení spoluúčasti pacientů u 157 přípravků. Z těch nejčastěji užívaných se konkrétně jedná o Aerius, za který si alergici připlatí nově 412 korun, což je o 118 korun více než doposud. Za 90 tablet léku Zyrtec se bude platit dokonce o 134 korun více. Místo současných 340 korun tak budou nemocní nuceni vytáhnout z peněženek 474 korun. Podle České lékárnické komory se chystané změny budou vztahovat i na sirupy a bonbony pro děti.

S návrhem na snížení příspěvku na tento typ léků přišla podle ihned.cz Všeobecná zdravotní pojišťovna. Jen jí toto opatření ušetří 130 milionů za rok, dnes za léky pro alergiky zaplatí 305 milionů. Celý zdravotní systém pak podle mluvčího VZP Oldřicha Tichého ušetří více než 200 milionů.

Proti chystané změně se ale ohrazují farmaceutičtí odborníci. Podle nich na ni doplatí především pacienti. To, co ušetří pojišťovny, budou muset zaplatit oni. Nedá se totiž předpokládat, že by výrobci léků reagovali na situaci snížením cen těchto preparátů. Už teď jsou ceny některých léků tak nízké, že stěží pokryjí náklady na jejich výrobu.

Alergiků přitom každoročně přibývá. V Česku se s nějakým typem alergie potýká přibližně každý čtvrtý člověk. Nejčastějšími projevy alergie jsou rýma nebo vyrážka. Ročně se u nás prodá kolem 6 milionů balení léků proti alergiím.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky