Každému prvňáčkovi zdarma tablet, za pár let další, plánuje ministr školství

Ministr školství Marcel Chládek dnes představil vládě Dlouhodobý záměr vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy České republiky na období 2015 až 2020. Děti nebudou nosit učebnice, ale tablet, plánuje Chládek.

Ilustrační fotografie
reklama

„Moje dcera chodí do čtvrté třídy a její taška má 14 nebo 15 kilo," vysvětloval novinářům ministr školství. To plánuje do budoucna změnit. Ministerstvo proto plánuje podpoření digitalizace školství. Všechny učebnice by tak žáci měli v tabletu.

V první třídě by žáčci dostali větší a odolnější tablety, s příchodem na druhá stupeň by pak dostali nové, které by lépe vyhovovaly jejich potřebám. „Děti si tablety budou brát domů, mohli by se na nich učit a psát úkoly," popisoval novinářům Chládek. Zatím ale není úplně jasné, co se stane v případě, že dítě tablet rozbije nebo ztratí.

Tablety by podle plánu ministerstva hradil stát, jinak by se podle něj mohla ještě více prohloubit propast mezi dětmi z chudých a bohatých rodin. „Vzdělání dítěte bohužel v ČR neovlivňuje tolik jeho nadání a talent, ale peněženka rodičů," odůvodňuje svůj návrh ministr.

Školy by také měly studenty lépe připravovat na budoucí zaměstnání. Cílem záměru je mino jiné to, aby studenti po absolvování školy snadno našli práci. To ale kritizují někteří ředitelé gymnázií. „Celá koncepce směřuje zcela nepochopitelně směrem, který je poplatný zájmům podnikatelských subjektů a momentálním zájmům zaměstnavatelů. Ministerstvo se touto koncepcí dostává do polohy filiálky Svazu obchodu a průmysly či Hospodářské komory," píše se ve zprávě, kterou vypracovala Asociace ředitelů gymnázií.

S tím souhlasí i bývalý rektor Masarykovy univerzity a poslanec hnutí ANO Jiří Zlatuška. „Ministr Chládek se v koncepci Dlouhodobého záměru, jak ho předkládá Vládě ČR, snaží vytvořit z České republiky světový unikát: Zemi, která si předsevzala programově poškozovat svou vlastní mladou generaci," komentuje celý plán ministra Zlatuška.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky