Tento podvodný e-mail se tváří nevinně, ale zaviruje počítač

Českým internetem znovu obchází e-mailový strašák, který vám po rozkliku nahraje do počítače škodlivý software. A tentokrát vypadá velmi důvěryhodně.

Ilustrační fotografie
reklama

Drtivou většinu různých podvodných a škodlivých e-mailů poznáte na první pohled díky tomu, že bývají plné pravopisných chyb, nesmyslných vět a podivných jmen. A zpravidla jejich autoři tvrdí, že nějaké instituci dlužíte peníze a musíte hned zaplatit.

Nejnovější podezřelý e-mail zaštiťující se jménem internetového obchodu obchody24.cz je na první pohled jen poděkováním za provedený nákup. Pochopitelně zpráva přišla lidem, kteří si nic nekoupili.

Problém ovšem není ve zprávě samotné, ale v tom, že obsahuje zazipovanou "fakturu", která má sloužit pro kontrolu objednávky. Ve dvojitě zabalených souborech se ovšem skrývá maximálně tak nějaký škodlivý program, který se vám zavrtá do počítače rychleji, než řeknete švec.

"Vážení zákazníci, chtěli bychom Vás informovat o výskytu zavirovaných podvodných e-mailů, které zneužívají jméno Obchody24.cz. Prosíme v žádném případě neotvírejte přílohu a na e-mail nereagujte," uvádí zmíněný e-shop na svých webových stránkách.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky