Aféra Petra Kvitová: Nemám se za co omlouvat, tvrdí Huml a vše vysvětluje

Text, který ve čtvrtek sdílel poslanec za ČSSD Stanislav Huml na sociální síti, vyvolal mezi lidmi řadu negativních reakcí. Ačkoli je v něm česká tenistka Petra Kvitová nazvána "špínou", Huml tvrdí, že se nemá za co omlouvat.

reklama

"Dobrý koment Daniel Rovný: Lépe bych své pocity vyjádřit nesvedl. Ano trénovala ve sportovištích postavených z daní chudších obyvatel, aby jako bohatší se mohla daním vyhnout. Petro jsi skvělá tenistka, ale jako člověk jsi špína! Obdobné jednání třeba Německá spolková republika pečlivě vyhledává a trestá nepodmíněným trestem a propadnutím majetku," takto zní text, který Stanislav Huml včera uveřejnil na svém profilu na Facebooku.

Mezi lidmi vyvolal zděšení a poslanec si tak vyslechl řadu nepěkných slov. Našli se ale i tací, kteří s těmito slovy souhlasili. Jak ale sám Huml opakuje, text není psán jeho rukou: "Sdílíte, připíšete hodnocení názoru přítele, svůj komentář o zdaňování v rájích, které by mělo být podmíněno změnou občanství a jdete spát."

To však neznamená, že s daným textem nesouhlasí. "Ano, neschvalujete danění v rájích, ať je to Kvitová nebo Rittig, danění jinde než doma by mělo být jen tehdy možné, když změníte občanství," uvedl na svém blogu na idnes.cz v článku nazvaném "Petra Kvitová v daňovém ráji aneb nemohu se omluvit".

Poslanec je přesvědčen, že něco je zde špatně. "Daně jsou vybírány z důvodu funkčnosti státu. Stát přispívá na vzdělání všech, infrastrukturu, kterou užívají všichni, bezpečnost, kterou vyžadují všichni, nakonec i na sport, který provozují mnozí. Článek Petra Pospíchala je o Petře Kvitové, ale její příklad posloužil (alespoň pro mne) k zamyšlení. Je víc než o Petře o způsobu a chování bohatých. O jejich vztahu k daním a odporu je platit. Vznešeně to nazývají optimalizací. Pokud jde o 100% vyvedených daní z ČR, není to již optimalizace," uvádí Huml.

S problémy daňových rájů se podle něj potýká celá Evropa. "Pokud odejde větší procento poplatníků, má větší stát zaděláno na problém. Na extrémním příkladu se pozná, kde je pravda. Je-li to správné a legální, odejděme všichni s příjmem vyšším, kterým se to vyplatí. Co bude následovat další měsíc? Kdo zaplatí veřejné osvětlení, učitele, policisty, úředníky na radnicích a hasiče?" ptá se poslanec.

"Nenazval bych Petru Kvitovou špínou. Sdílel jsem odkaz s komentářem, který byl expresivní a výraz špína je příliš silný. Není to výraz můj, je to z textu srozumitelné a nemám se za co omlouvat. Nicméně článek i komentář mne zaujal. Jak tedy hodnotit chování Petry Kvitové. Je správné?" pokračuje Huml a přidává sondu do nitra české společnosti.

"Chceme být hrdi na Češku, která vyhrála podruhé Wimbledon. Mimochodem gratuluji, dával jsem se na poslední set a byl to famózní výkon. Pak přijde titulek, že Huml útočí a chce odebrat hrdince občanství. Nechci. Hledám cestu jak se nedočkat dalších odchodů těch, kteří systém využili, využívají a využívat i chtějí, ale daně pro ČR 100% optimalizují vyvedením do daňového ráje," dodává Stanislav Huml s tím, že jako levicově orientovaný politik nebude brát chudým a dávat bohatým. A nic na tom prý nezmění ani nadávky a sprosté urážky diskutérů.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky