Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Noviny vypátraly údajně mocného estébáka v okolí Babišova hnutí i Agrofertu. Kdo to je?

Noviny vypátraly údajně mocného estébáka v okolí Babišova hnutí i Agrofertu. Kdo to je?

Foto: Lukáš Henzl, MoneyMAG.cz

V hnutí ANO podnikatele a ministra financí Andreje Babiše se podle informací MF Dnes nachází několik spolupracovníků, kteří měli vazby na StB. Zatímco někteří se s Babišem znají už od dětských let, jiní pro změnu zastávali vysoké posty v komunistické rozvědce.

Jedním ze spolupracovníků StB, kterého noviny zmiňují, je například bývalý důstojník tajné služby a prokurista jedné z firem Agrofertu Jozef Kubů. Ten však není prý pouze obyčejným členem hnutí ANO, sehrál také také významnou roli v kauze, kdy se rozpouštěla buňka hnutí v Praze 1, protože ji obsadili bývalí členové ODS.

Aktivitu Jozefa Kubů v komunistické rozvědcepotvrdil MF Dnes badatel z Ústavu pro studium totalitních režimů Radek Schovánek. "Patřil mezi několik desítek nejvyšších funkcionářů komunistické rozvědky," sdělil.

Podle osobní karty se Jozef Kubů vypracoval se na zástupce náčelníka 37. odboru StB, kde byl prý veden pod krycím jménem Ledňáček. Pobýval v Berlíně a ve Vídni jako špion.

Ještě na podzim roku 1989 se Kubů prý školil na tříměsíčním kurzu v Moskvě, začátkem 90. let už stál u zrodu Agrofertu a od začátku působil v jeho orgánech, například jako prokurista. Není ale jasné, odkdy se s Andrejem Babišem zná, oba totiž na dotaz deníku neodpověděli.

Vymýšlení svazků nemá logiku

Mf Dnes zmiňuje i dalšího Babišova spolupracovníka, který uvízl v síti StB. Bývalý předseda hnutí ANO v Praze 10 a současný šéf Prahy 15 Petr Jetmar má sice lustrační osvědčení negativní, deník přesto uvedl několik podrobnosti z jeho spisu. Tajná policie ho prý registrovala pouze jako důvěrníka, proto získal ono negativní osvědčení.

Jetmarův spis ukazuje, že jako frontman skupiny Step informoval Státní bezpečnost o takzvané "závadné mládeži" okolo pražské bigbítové scény. Podle spisu je dále patrné, že poskytl jména, adresy i další informace o lidech, kteří byli posléze vyslýcháni nebo získáni jako agenti. Sám Babiš se s Jetmarem zná prý už od 14 let, protože jejich rodiče pracovali v diplomatické sféře.

Jetmar se však tomuto nařčení brání:. "Ten spis je od začátku do konce vymyšlený. Nikdo kvůli mně nebyl popotahován. Neměl jsem estébákům ani co říct. Nemluvili jsme o ničem, co by si neuměli zjistit sami" sdělil deníku.

Schovánek se ale k vymýšlení spisů staví skepticky: "Já na vymýšlení svazků prostě nevěřím, nemá to logiku. Estébáci by tím nic nezískali, dostali by se jen do průšvihu, kdyby se na ně přišlo," řekl MF Dnes.

Témata:  Andrej Babiš Agrofert StB

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy