Blíží se katastrofa? Hrozí přes 200 tisíc obětí, varuje vědec

Před dvěma lety vybuchla islandská sopka Eyjafjallajökull. Důsledkem bylo výrazné omezení letového provozu nad Evropou. Aerolinky škody vyčíslily na 150 milionů eur (přes 4 miliardy korun). Existují přitom náznaky, že by v dohledné době mohlo dojít k erupci jiného islandského vulkánu, Katly. Jeho potenciál je přitom mnohem ničivější. Informuje server The Telegraph.

Pohled na ledovec ukrývající Katlu, autor: TommyBee
reklama

Dr. Andy Hooper z delftské technologické univerzity upozorňuje, že Katla průměrně vybuchne jednou za 60 let. Od roku 1918 nicméně k žádné její výraznější erupci nedošlo. Loni v červenci však začala sopka vykazovat zvýšenou aktivitu. Roztává led na jejích svazích. Měření pomocí moderních přístrojů pak naznačuje, že magma pozvolna stoupá z hlubin vulkánu.

Poslední výbuch Katly před 96 lety přitom vyprodukoval desetkrát více prachu a popela než Eyjafjallajökull v roce 2010. Taková erupce by zřejmě způsobila značné záplavy na Islandu, jelikož by ve velké míře roztál sníh a led v okolí vulkánu. Došlo by také k zamoření zemědělské půdy na ostrově a značným materiálním škodám. Letadla po celé Evropě by nemohla po dlouhou dobu vzlétnout.

Ačkoliv Hooper přiznává, že takto velké erupce se na Islandu odehrávají jednou za několik staletí, riziko výbuchu Katly nesmí být podle vědce podceňováno. Krom materiálních škod totiž s sebou nese i další nebezpečí: Znečištění ovzduší sopečným prachem a jedovatými plyny by mohlo napříč Evropěou usmrtit 52-228 tisíc lidí.

Pro vědce je proto nyní klíčové vyvinout takový systém , který by dokázal budoucí sopečné erupce přesně předpovídat. Ačkoliv lidstvo nemá technologii, jež by výbuchu sopky zabránila, bylo  by alespoň možné vypracovat patřičné krizové plány a rozsah škod i ztráty na životech značně omezit.

Témata: Sopky

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky