Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dalšího kovboje z Marlbora zabily cigarety

Dalšího kovboje z Marlbora zabily cigarety

Foto: Pixmac

Americký herec Eric Lawson, který byl koncem 70. let tváří reklamy na cigarety Marlboro, zemřel na nemoc spojenou s kouřením.

Eric Lawson, který se jako větrem ošlehaný kovboj "Marlboro Man" objevil na plakátech propagujících cigarety značky Marlboro, zesnul 10. ledna ve věku 72 let ve svém domě v kalifornském městě San Luis Obispo.

 Lawsonova manželka Susan v neděli podle agentury AP sdělila, že příčinou hercova úmrtí bylo selhání dýchání v důsledku takzvané chronické obstrukční plicní nemoci.

 Lawson, který začal kouřit ve 14 letech, se objevoval v tištěných reklamách na cigarety Marlboro v letech 1978-1981. Později ale vystoupil i v protikuřácké kampani, která parodovala postavu "Marlboro Man", a rovněž v dalších programech upozorňujících na negativní dopady kouření.

 I přes tyto aktivity Lawson v kouření pokračoval až do okamžiku, kdy u něj lékaři zjistili chronickou obstrukční plicní nemoc. "Cigarety ho měly ve své moci. Nedokázal přestat," řekla Lawsonová na adresu svého muže, který si zahrál v seriálech a filmech jako Charlieho andílci, Dynastie či Pobřežní hlídka.

 Také dalším hercům a modelům, kteří propagovali značku Marlboro, se staly cigarety osudnými. David Millar podlehl v toce 1987 rozedmě plic a David McLean v roce 1995 zemřel na rakovinu plic.

Témata:  kouření

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy