Rath promluvil: A popisuje, jak to mohlo být. Podívejte se

Před pár týdny se dostal exposlanec a bývalý hejtman Středočeského kraje David Rath z vazby. Neustále odmítá verzi, že by věděl o milionech korun v krabici od vína, se kterou byl zadržen. V rozhovoru pro server Lidovky.cz popsal, jak mu mohl někdo přítomný zásahu podstrčit oněch sedm milionů.

660
reklama

Rath vymýšlí verzi, jak se do krabice dostalo sedm milionů: „stáli jsme deset metrů od dveří, policisté z URNY se soustředili pouze do obývacího pokoje, kde byl doktor Kott a doktorka Pancová. Vyražené dveře byly nestřežené. U těch domovních dveří je vchod do sklepa. Kdyby byla možná udělat rekonstrukce, tak vám to ukážu. Vezmete krabici, během deseti sekund jste u nich ve sklepě, vyhodíte flašky vína a nandáte tam peníze a krabici vrátíte zpátky."

Rath zpochybňuje videozáznamy. Na jednom chybí časová, což považuje za podezřelé, neboť takto mohlo dojít k vystřižení části záznamu, kde mohlo být s krabicí manipulováno. Ačkoli netvrdí, že miliony dali do krabice policisté, v rozhovoru zdůraznil, že celý dům dost dobře znali, když rozmisťovali štěnice.

Bývalý hejtman odmítá, že by se s Kateřinou Pancovou a Petrem Kottem dopouštěli manipulace s veřejnými zakázkami. O tom mají dle Ratha svědčit znalecké posudky, které ukazují, že zakázky předražené nebyly. Jestliže se v odposleších objevují slova o penězích, jde podle Ratha o diskuzi nad sponzory.

Rath společně s dalšími dvěma zadrženými byli dáni do vazby v květnu minulého roku. Až v srpnu tohoto roku začal být případ možného manipulování se zakázkami projednáván u soudu a v listopadu se po dlouhých měsících Rath dostal z vazby. Obhajuje se nejen u soudu, ale i na stránkách knihy „Absurdní proces", kde celou kauzu popisuje ze svého pohledu.

Témata: rath, david

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky