Babiš naznačil revizi restitucí. A Kalousek tvrdě zareagoval

Andrej Babiš /ANO/ šel na ruku sociální demokracii a připustil možnost revidovat církevní restituce. Proti tomu se ostře ohradil exministr financí Miroslav Kalousek /TOP09/. Změnu restitučního zákona označil za nemožnou v rozhovoru pro novinky.cz.

660
reklama

Zákon o narovnání s církvemi prošel legislativním procesem a byl potvrzen i Ústavním soudem. Podle odborníků je tak nemožné ho retroaktivně změnit, a jelikož již jsou smlouvy církví se státem podepsány, pak je zpětně nikdo nezruší.

"Jednostranná úprava smlouvy ze strany státu je nemožná a já pokládám i za velmi neslušné, že se tohle akcentuje jako politická priorita v koaličním jednání, místo aby se o tom zdvořile jednalo se smluvním partnerem, který s tím očividně nesouhlasí," kritizoval Kalousek slova představitelů ČSSD. Ti uvedli, že právě církevní restituce mohou být otázkou, kvůli které padne šance na sestavení vlády.

Andrej Babiš po jednání se zástupci ČSSD připustil možnost změn v restitucích. Podle něj přicházejí v nevhodnou dobu, kdy se země vypořádává s následky ekonomické krize. Navíc byl podle předsedy ANO zákon vyjednáván velmi podivně ze strany právě Miroslava Kalouska.

V minulých prohlášeních představitelů hnutí to přitom vypadalo, že je na straně lidovců. Ti jakoukoli revizi zákona o narovnání s církvemi zcela odmítají.

Témata: Andrej Babiš | církev

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky