Lesy na Vysočině drancuje kůrovec. Odborníci odchytili 100 tisíc brouků na jednom místě

Odborníci letos odchytávají kůrovce prakticky po celé republice, kde se v minulosti na lapačích brouků objevovaly stovky jedinců, činí letos odchyty desítky tisíc. Na jednom místě na Vysočině překročil počet lapených brouků 100.000, sdělil dnes ČTK za projekt Kůrovcové info Jan Příhoda.

Ilustrační fotografie
reklama

Podle spoluautora projektu z Lesní ochranné služby Petra Zahradníka letos nebude čtvrté rojení těchto brouků, jak tomu v některých lokalitách nastalo loni. Nemuselo by být dokončené ani třetí rojení.

"S největší pravděpodobností se nebude opakovat minulý rok, kdy byla dokončena i třetí generace a zcela výjimečně byla zakládána i čtvrtá generace," uvedl Zahradník.

Letošní první rojení podle odborníků začalo podobně jako loni na začátku dubna. Deště a chlad ale rozmnožování brouků zastavily, druhé rojení pak začalo v červenci, bylo ale také zpomaleno srážkami na začátku prázdnin.

"V mnoha regionech se výrazně zvýšily průměrné odchyty na jednotlivých odchytových místech, které již v současnosti dosahují výjimečně i nepředstavitelných desítek tisíc jedinců brouků. Naměřené maximum je 100.000," dodal Zahradník. Běžně se na lapačích odchytávají desítky, maximálně tisíce kůrovců, a to v oblastech, kde začíná být přemnožený.

Situace je podle odborníků letos nejhorší právě na Vysočině a v jihozápadních Čechách, ale vysoké výskyty brouka jsou prakticky v celém Česku. "Dnes je kůrovci ohrožena většina lesů se zastoupením smrku. Ohroženy jsou bohužel již i cenné porosty smrku ve vyšších nadmořských výškách," uvedl s odkazem na Liberecko Příhoda.

V roce 2016, kdy byl projekt Kůrovcové info spuštěn, byly průměrné hodnoty odchycených brouků kolem stovek kusů, od té doby počty rostly, na Vysočině v některých lokalitách až o tisíc procent. "Letošní sledování odchytů ukazuje proti roku 2018 nárůst zhruba o 30 procent, ale definitivní porovnání bude možné až po ukončení letové aktivity lýkožrouta smrkového," dodal Příhoda.

Odborníci rovněž kritizovali nedostatečnou podporu státu v boji s kůrovcem. Ministerstvo zemědělství v pondělí uvedlo, že proti původnímu návrhu svého rozpočtu dostane na příští rok ze státní pokladny miliardu korun navíc, z toho 700 milionů korun má jít na podporu lesního hospodářství. "Navýšení rozpočtu ministerstva o miliardu korun, ze které bude 300 milionů použito na dotace ve vodním hospodářství, nedává příliš dobré vyhlídky skutečné podpory boje s kalamitou a zalesňování kalamitních holin. Podle názoru členů Czech forest think tank povede doposud nedostatečná podpora vlastníků a správců lesů k rychlému odlesnění české krajiny se zcela zásadními dopady vodní režim v krajině a lokální klima," upozornili.

Dlouhodobý průměr roční těžby kůrovcového dříví činil do roku 2015 podle odborníků zhruba 1,5 milionu metrů krychlových. Letos v prvním pololetí jenom státní podnik Lesy ČR, který se stará zhruba o polovinu lesů v republice, zvýšil meziročně těžbu kůrovcového dřeva o 112 procent na 2,87 milionu metrů krychlových z předchozích 1,35 milionu metrů krychlových. Podniku patří téměř polovina lesů v zemi. Loni se vytěžilo 23 milionů metrů krychlových kalamitního dřeva, z toho 13 milionů metrů krychlových kůrovcového dříví.

Témata: Lesy | kůrovec | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky