Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bývalý šéf Audi čelí žalobě kvůli emisnímu skandálu

Audi
Audi
Foto: Pixabay

Mnichovská prokuratura v souvislosti s emisním skandálem obžalovala bývalého šéfa německé automobilky Audi Ruperta Stadlera a další tři osoby. Viní je mimo jiné z podvodu a nezákonných reklamních praktik. Informovala o tom dnes agentura DPA.

Audi je součástí německého automobilového koncernu Volkswagen. Ten v září 2015 v reakci na obvinění amerických úřadů přiznal, že zhruba do 11 milionů naftových aut po celém světě nainstaloval software umožňující manipulovat s testy emisí oxidů dusíku.

Šestapadesátiletý Stadler je podle prokuratury spoluodpovědný za to, že automobilka ještě dlouho po vypuknutí aféry prodávala auta s tímto softwarem. "Stadler je obviněn, že o manipulacích nejpozději od konce září 2015 věděl, ale následně nezabránil prodeji dotčených vozů značek Audi a VW," uvedla podle agentury Reuters prokuratura.

Stadler se v polovině loňského června stal nejvyšším vedoucím představitelem koncernu Volkswagen, který byl kvůli emisnímu skandálu zatčen. Ve vyšetřovací vazbě strávil zhruba čtyři měsíce, během kterých s ním koncern Volkswagen po vzájemné dohodě rozvázal pracovní poměr.

Témata:  Audi emise Volkswagen

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

18. dubna 2024 12:55

Koupil jsem si prodlouženou záruku, nebo je to pojištění?

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automaticky, jindy je za příplatek. Nemálo spotřebitelů si tak prodlouženou záruku přikoupí, zejména na spotřební elektroniku, která bývá na poruchy náchylná. Někteří z nich však mohou být posléze nepříjemně překvapeni, když jim s reklamací nevyhoví, buď kvůli podmínkám smluvní záruky, nebo protože se vlastně vůbec nejedná o záruku, ale o pojištění. Na co by si měl spotřebitel pozor, než si za takovou nadstandardní službu připlatí?

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy