Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Darujete krev? Praha poskytne dárcům MHD zdarma

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Pražský magistrát ve spolupráci s Českým červeným křížem plánuje obdarovat ročním jízdným v MHD dárce krve s 80 a více odběry. Radní pro zdravotnictví Milena Johnová (Praha Sobě) to dnes uvedla v tiskové zprávě. Vedení Prahy připraví také slavnostní večer pro všechny dárce, kteří mají na kontě více než 40 odběrů.

"Vloni dovršilo čtyřiceti a více odběrů 736 Pražanů, těm chceme osobně poděkovat, vyzdvihnout jejich pomoc a inspirovat také další Pražany, aby se k odběrům krve připojili," uvedla radní. Na slavnostním večeru v kostele sv. Šimona a Judy zahraje oceněným Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK. Těm, kteří krev darovali více než 80krát, pak zástupci města a Červeného kříže předají ocenění a dar ve formě jízdného zdarma v Rezidenci primátora.

Zájemci mohou v Praze darovat krev v odběrových centrech ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady, v Thomayerově nemocnici, Všeobecné fakultní nemocnici, v Ústavu hematologie a krevní transfuze a v Ústřední vojenské nemocnici - Vojenské fakultní nemocnici.

Pražské nemocnice loni uvedly, že jim krev schází a musí ji částečně brát z odběrových center mimo hlavní město. Předloni bylo v celém Česku podle výroční zprávy zveřejněné ministerstvem zdravotnictví 241.302 pravidelných dárců. Provedeno bylo přes 412.000 odběrů krve a více než 723.000 odběrů plazmy. Podle odborníků by dárců mělo být asi o 100.000 víc.

Témata:  dárcovství krve Praha MHD

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

Kdo investuje v Česku do kryptoměn?

Podle výzkumu globální platformy pro sběr dat statista.com uvedlo v roce 2022 vlastnictví některé digitální měny 13 % Čechů. V roce 2021, kdy nejznámější kryptoměna bitcoin dosahovala jedněch ze svých nejvýznamnějších maxim, činil podíl kryptoměnových investorů dokonce 15 %. Data také ukazují, že majitelé kryptoměn v Česku se zajímají o technologie a mají zájem na řešení inflace nebo nedostupného bydlení.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy