Zvýšení rodičovského příspěvku: Koalice to stále propočítává. Neví, kde vzít peníze

Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) přinese příští týden na jednání vlády návrhy na zvýšení rodičovského příspěvku. Pracuje se třemi verzemi, jak by se mohl příspěvek zvýšit, řekla novinářům před dnešním jednáním kabinetu, jednotlivé varianty ale detailně nerozebírala. Vládní ANO a ČSSD se minulý týden dohodly, že se rodičovská od ledna zvýší z 220.000 na 300.000 korun pro děti narozené v novém roce. Návrh se ale setkal s kritikou a Maláčová i premiér Andrej Babiš (ANO) nyní mluví o hledání možností, aby se zvýšení příspěvku dotklo více rodin.

Ilustrační fotografie
reklama

"My pracujeme se třemi různými verzemi. Stále to ještě propočítáváme, abychom našli možnost, která bude průchozí pro koaličního partnera a abychom pomohli co nejvíce rodinám," řekla Maláčová. Zmínila, že jednou z variant by bylo zvýšení příspěvku pro všechny rodiny, které budou rodičovskou pobírat k 1. lednu, upozornila ale na to, že by to mohlo některé rodiny motivovat k prodloužení doby, po kterou budou příspěvek brát.

Babiš dnes uvedl, že by za nejvhodnější považoval, aby se dávka zvedla od ledna všem rodičům s novorozeným potomkem i těm, kteří ji budou zrovna dostávat. Podle něj bude věc koalice ještě projednávat, rozhodnout by se mělo do května.

Zvýšení rodičovské o 80.000 na 300.000 korun Babišova vláda slíbila v programovém prohlášení. Loni koaliční strany debatovaly o tom, že kvůli vyšším výdajům přidání rozdělí. Chtěly dávku zvednout nejdřív o 40.000 korun od letošního pololetí a do konce volebního období pak o zbývajících 40.000. Loni v listopadu koalice ale oznámila, že rodičovskou zvýší všem od roku 2020 o 80.000 korun. Minulý týden se pak dohodla na tom, že by víc měli dostat od ledna jen rodiče novorozenců.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky