Slovenské prezidentské volby: V prvním kole jasně vítězí Čaputová

Přesvědčivé vítězství právničky Zuzany Čaputové v sobotním prvním kole přímé volby prezidenta Slovenska je vyjádřením touhy lidí po změně po loňské vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Čaputová asi uspěje i v rozhodujícím druhém kole, do kterého postoupila spolu s místopředsedou Evropské komise Marošem Šefčovičem. Napsala to dnes slovenská média, která ale poukázala také na dvouciferný výsledek dvou protisystémových kandidátů. Čaputová získala 40,57 procenta hlasů, Šefčovič 18,66 procenta, oba podporují proevropské směřování země.

Zuzana Čaputová
reklama

"Přesvědčila (Čaputová) lidi, že na křižovatce rok od vraždy si vybírá cestu slušnosti, práva a pravdy. Že může být protiváhou těch, kteří konspirují, podvádějí a rozkládají právní stát. Přesvědčila, že bude schopna držet mafiánské praktiky daleko od (prezidentského) paláce," napsal list Sme o Čaputové, která nemá zkušenosti z vysoké politiky.

List připomněl výsledky předvolebního průzkumu agentury Focus, podle kterého by Čaputová ve druhém kole voleb hlavy státu porazila Šefčoviče v poměru 64,4:35,6 procenta. Za největší Šefčovičovu slabinu list Sme označil expremiéra a šéfa nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) Roberta Fica. Směr-SD, jehož popularita v posledních letech klesá, místopředsedu Evropské komise v prezidentských volbách podporuje. Fico zase loni v zájmu řešení politické krize po vraždě Kuciaka a jeho partnerky odstoupil z funkce premiéra.

List Denník N napsal, že Čaputovou zřejmě už nic nemůže zastavit ani před druhým kolem prezidentských voleb. "Vítězství Čaputové je oprávněným důvodem k oslavě. Dnes v noci jsme se výrazně posunuli směrem k normálnější zemi. A to není vůbec málo," dodal.

"Je celkem zřejmé, že Čaputová vstoupí do rozhodujícího kola jako favorit voleb. Její náskok před Šefčovičem je příliš velký," uvedl zpravodajský portál Aktuality.sk.

Slovenské listy za dobrou zprávu označily skutečnost, že do druhého kola prezidentských voleb nepostoupili kandidáti, kteří fakticky bojují s demokratickým zřízením. Upozorňují ovšem, že kontroverzní soudce Štefan Harabin a šéf krajně pravicové strany Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko Marian Kotleba, kteří skončili v prvním kole na třetím a čtvrtém místě, získali dohromady čtvrtinu hlasů.

"Ve druhém kole nebudeme nuceni poslouchat hrozby o tom, jak nový prezident hned po nástupu do funkce zruší všechny naše mezinárodní smlouvy, nesmysly o tajně dovážených a rozmísťovaných migrantech či rozhodovat se pod tlakem xenofobního a rasistického extrému," napsal deník Pravda o předvolební agendě Harabina a Kotleby.

Vítězství Čaputové v prvním kole prezidentských voleb ocenil úřadující slovenský prezident Andrej Kiska, který kandidátku ve volbách podporuje a který se o znovuzvolení neucházel. "Ukázalo se, jakou chceme zemi - slušnou a spravedlivou. Zuzana Čaputová je přesně ta osoba, která dokáže vytáhnout Slovensko z krize," napsal Kiska na sociální síti. Voliče vybídl k účasti v rozhodujícím kole výběru nového prezidenta, které se uskuteční 30. března.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky