Faltýnek se hájí: Nepotřebuji pověření, abych jednal za ministra

Místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek řekl, že vstoupil do řešení dálničního mýtného, když bývalý premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) podle něho hrozil kvůli problému s mýtným systémem odvoláním ministra dopravy za ANO Dana Ťoka. Faltýnek dnes před novináři uvedl, že v takovém momentu žádné pověření nepotřebuje. Dříve poukazoval na to, že o mýtném systému jednal s představiteli firmy Kapsch a Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže z pověření koaliční rady pro dopravu.

Jaroslav Faltýnek (ANO)
reklama

Faltýnek dnes popisoval, že v červnu 2015 se konala v Sobotkově sněmovní kanceláři koaliční rada tehdejší vlády ČSSD, ANO a KDU-ČSL k mýtnému. Sobotka na ní podle místopředsedy ANO vyzval Ťoka, aby do konce července vyřešil údajně nevýhodnou smlouvu s firmou Kapsch. Pokud by se tak nestalo a nebylo by možné zahájit výběrové řízení na provozovatele mýtného systému, premiér podle Faltýnka hrozil, že Ťoka nechá odvolat.

"V tom momentě, protože mýto byla a je politická záležitost a hrozilo, že stát nebude vybírat mýto, že nedojde k dořešení problematické smlouvy, tak jsem jako účastník jednání a první místopředseda ANO do toho aktivně vstoupil a začal to řešit," řekl Faltýnek. Podařilo se podle něho dohodnout zrušení údajně nevýhodných dodatků smlouvy s firmou Kapsch, slevu 1,5 miliardy korun a mohlo se zahájit nové výběrové řízení.

"V momentě, kdy pan premiér Sobotka říká našemu ministru dopravy, vyřeš ten problém do konce července, nebo tě odvolám, nepotřebuju žádné pověření jako první místopředseda ANO, abych problém nezačal okamžitě řešit. A já jsem ho vyřešil," řekl Faltýnek.

Policie kvůli ovlivňování zakázek ve čtvrtek zasahovala na několika místech v zemi, mimo jiné na antimonopolním úřadu, v sídle firmy Kapsch a u Faltýnka v bytě. Nikoho neobvinila. Server Novinky.cz napsal, že policie podezírá Rafaje a ředitele české pobočky Kapsch Karla Feixe z korupce. V této souvislosti se mluvilo o Faltýnkovi, který s oběma jednal. Faltýnek dnes zopakoval, že chce záležitost vysvětlit poslancům, mimořádný bod navrhne na čtvrtek. ODS chce debatu o mýtném už dnes, patrně neuspěje.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky