Z Vřesové na Sokolovsku unikly silně zapáchající látky. Lidé v okolí mají zdravotní potíže

V areálu Sokolovské uhelné ve Vřesové na Sokolovsku kvůli poruše v generátorovně unikly ve středu odpoledne silně zapáchající aromatické uhlovodíky. Podle zástupců podniku nejsou v této koncentraci zdraví škodlivé, desítky lidí z Chodova a dalších přilehlých obcí si ale na sociálních sítích stěžovaly na bolesti hlavy, pocity na zvracení i další zdravotní potíže. Společnost navíc o odpolední havárii informovala na svých stránkách až kolem 22:00. Na odstranění následků havárie firma pracuje společně s hasiči, událostí se zabývá Česká inspekce životního prostředí.

Hasiči, ilustrační fotografie
reklama

Porucha nastala v 16:45, podle společnosti byla odstraněna už o 15 minut později. "Nedošlo k ohrožení zdraví. Podle toho, jak se budou vyvíjet rozptylové a klimatické podmínky, může v následujících hodinách přetrvávat v ovzduší zápach uniklých látek, který však není zdraví škodlivý," uvedla Sokolovská uhelná s omluvou na webu.

Uniklé látky se podle mluvčího Sokolovské uhelné Vladislava Podrackého podařilo zadržet ve vodní nádrži ve Staré Chodovské a nedostaly se do Chodovského potoka. Z preventivních důvodů jsou na několika místech umístěny norné stěny. Z dočišťovací nádrže u Staré Chodovské by uniklé látky měla následně odstranit specializovaná firma.

Lidé z nedalekého Chodova a okolí na facebooku uváděli, že je bolí hlava, štípe v krku a v očích a mají pocity na zvracení. Kvůli silnému zápachu mnozí v bytech utěsňovali okna i dveře a nevycházeli ven. Zápach podle nich přetrvává i dnes.

Situace znepokojila také vedení Chodova. "O situaci jsme byli informováni stejně jako veřejnost kolem desáté hodiny večerní. Považujeme za nešťastné, jak a kdy jsme se o situaci dozvěděli, a hodláme v tomto směru vyvolat jednání s vedením podniku. Chceme nastavit jasnější pravidla informování o probíhajících haváriích, jejich závažnosti a dopadech na obyvatele regionu," uvedlo v prohlášení vedení města. Starosta Patrik Pizinger a místostarosta Luděk Soukup (oba HNHRM) uvedli, že Sokolovskou uhelnou považují za významného partnera. Zdůraznili ale, že komunikace a poskytování relevantních informací je základ dobrých sousedských vztahů.

Na oznámení se událostí začala zabývat Česká inspekce životního prostředí. Její inspektoři prověřují stav ovzduší a ověří také, zda látky nekontaminovaly Chodovský potok, řekla ČTK mluvčí inspekce Radka Nastoupilová. Město Chodov na facebooku uvedlo, že se obrátí i na Krajskou hygienickou stanici a další instituce.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky