Světové ekonomické fórum v Davosu bude ovlivněno negativními zprávami

„Nejistota ohledně budoucího vývoje globální ekonomiky je příliš vysoká a má negativní dopad na trhy. Světové ekonomické fórum v Davosu by proto mělo vyslat jasný signál, jak čelit současným výzvám. Bez účasti lídrů Spojených států, Kanady, Francie, Spojeného království a Indie je to však téměř nemožné,“ říká pro MoneyMAG.cz hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Světové ekonomické forum v Davosu 2019
reklama

Přední světoví ekonomové, bankéři, manažeři a politici se sjíždějí do Davosu, aby zahájili Světové ekonomické fórum. Ještě před jeho začátkem však byla oznámena série negativních zpráv. Mezinárodní měnový fond snížil odhad letošního růstu globálního hospodářství na 3,5 procenta. Svou prognózu upravila i Organizace spojených národů, která odhaduje letošní růst světové ekonomiky na 3,0 procenta. 

Tím však špatné zprávy nekončí. Dnes Čína zveřejnila detailní výsledky o výkonu svého hospodářství za čtvrté čtvrtletí loňského roku. Ukazuje se, že prodej automobilů na největším světovém trhu poprvé od devadesátých let 20. století klesl. To je velmi špatná zpráva pro Evropskou unii, která je silně zaměřena na automobilový průmysl. 

Ačkoliv Evropská unie není přímým účastníkem obchodních válek, které probíhají mezi Spojenými státy a Čínou, ukazuje se, že vlivem změn v globálním obchodě trpí exportně orientované ekonomiky. To začíná poškozovat německé hospodářství. V nepříliš dobré kondici se nachází i Itálie, která je stále pod tlakem trhů, kvůli vysokému zadlužení. Francie se zas musí vypořádávat s protesty na ulicích a odporem proti reformám. Potenciálně nejohroženější je však britská ekonomika, která se v případě komplikací kolem brexitu může dostat do recese. 

Pesimismus se postupně přenáší na trhy. Na začátku týdne jsme si mohli všimnout poklesu asijských akcií. Zhoršující se kondice světové ekonomiky se zrcadlí v cenách mědi, která slouží jako indikátor ekonomického rozvoje. Nižší poptávka sráží cenu mědi dolů, což koresponduje s nižšími odhady růstu globální ekonomiky. Podobně se chová i cena ropy, která na začátku týdne začala klesat.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky