Korupční kauza kolem Davida Ratha. Výběr nejdůležitějších informací

Výběr informací o korupční kauze kolem bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha (53, dříve ČSSD); soud začne 15. ledna projednávat takzvanou druhou větev kauzy.

David Rath
reklama

Druhá větev kauzy - údajné manipulace veřejných zakázek Středočeského kraje a krajských nemocnic:

- Jde o zakázky za více než 700 milionů korun, konkrétně o rekonstrukci či výstavbu pavilonů nemocnic v Kladně, Mladé Boleslavi a Kolíně a dodávky sanitek pro záchrannou službu. V říjnu 2013 policie obvinila v této větvi osm firem a devět lidí včetně Ratha.

- Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality v srpnu 2015 oznámil, že kriminalisté navrhli obžalovat osm firem a devět lidí. Obvinění měli požadovat u zmanipulovaných zakázek zadavatelů Středočeského kraje a Oblastní nemocnice Středočeského kraje úplatky za 66,4 milionu korun, z toho měli převzít 3,4 milionu korun.

- V lednu 2017 vrátil Krajský soud v Praze druhou větev kauzy k došetření. Důvodem byly nezákonně pořízené odposlechy, kvůli kterým měly být ze spisu odstraněny některé důkazy. Soud měl také znovu vyslechnout některé svědky. Nejvyšší soud ale v červnu 2017 naopak konstatoval, že odposlechy jsou platné.

- Krajský soud kauzu vrátil i kvůli novele zákona, která upravuje trestní odpovědnost firem. Podle nového znění, které platí od prosince 2016, firmy nemohou být stíhány v případech, kdy vynaloží veškeré úsilí k tomu, aby zabránily protiprávnímu jednání zaměstnance. Novela sice začala platit až po podání obžaloby, policie i soudy ale musí přihlížet k předpisům, které jsou pro obžalované výhodnější.

- Policie loni v dubnu oznámila, že navrhla Ratha v této věci obžalovat. V červenci pak státní zástupce podal obžalobu na devět lidí a osm firem. Věc se týká zejména přijetí úplatků, podplácení, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, pletich při zadání veřejné zakázky a poškození finančních zájmů Evropské unie.

- Stejně jako v první větvi kauzy, kde byl Rath uznán vinným z korupce v souvislosti se zakázkami ve Středočeském kraji, figurují i v tomto případě manželé Petr a Kateřina Kottovi (exposlanec ODS, bývalý šéf středočeské VZP a někdejší ředitelka kladenské nemocnice, dříve pod jménem Pancová), podnikatelka Lucia Novanská a Pavel Drážďanský. Aktuální část se navíc týká i manažerů stavebních firem Petra Piláta a Jiřího Anděla či exšéfa středočeské záchranné služby Martina Houdka a firem, které byly do systému zapojeny.

První větev kauzy - manipulace zakázek na modernizaci kolínské, mladoboleslavské či kladenské nemocnice, opravy zámku v Buštěhradě na Kladensku či budovy gymnázia v Hostivici:

- Za zajištění vítězství v tendrech brali podle obžaloby Kottovi s Rathemúplatky, o které se dělili. Převzít podle spisu stihli 38 milionů korun, pak je zatkla policie. Celá kauza začala v polovině května 2012, kdy byl Rathzadržen s krabicí, v níž bylo sedm milionů korun.

- Žalobkyně následně oznámila, že Rath byl obviněn z přijetí úplatku za zmanipulování zakázky na opravu buštěhradského zámku. Policie začala stíhat i další lidi spjaté s kauzou, mimo jiné Kotta, Kottovou (dříve Pancovou) a šéfy dvou stavebních firem. V březnu 2013 pak policie navrhla Ratha a dalších deset lidí obžalovat.

- Krajský soud v Praze v dubnu 2015 vynesl nepravomocný rozsudek nad devíti obžalovanými. Kottovým, které soudce označil za organizátory, uložil 7,5 roku vězení, další z obžalovaných odsoudil na pět let až po podmínečné tresty. V červenci téhož roku soud vynesl nepravomocný verdikt nad Rathema Novanskou. Rathovi soud vyměřil nepodmíněný trest 8,5 roku a propadnutí majetku.

- V říjnu 2016 pražský Vrchní soud rozsudek zrušil. Důvodem byly použité odposlechy, stěžejní důkazy obžaloby, které byly podle vrchního soudu pořízeny nezákonně, a v hlavním líčení je proto nelze použít. Tehdejší ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) kvůli tomu podal stížnost k Nejvyššímu soudu (NS). Domníval se, že nebyl důvod, aby vrchní soud věc vrátil k novému projednání.

- NS v červnu 2017 rozhodl, že výsledky odposlechů jsou použitelné jako důkazy. Konstatoval, že vrchní soud porušil zákon ve prospěch obžalovaných. NS ovšem nemohl přímo zrušit verdikt vrchního soudu. Kauza se tak v říjnu 2017 vrátila opět ke Krajskému soudu v Praze. Rathtehdy dlouze zdůvodňoval svou námitku podjatosti vůči soudci Robertu Pacovskému a jeho senátu. Soud námitky podjatosti nevyslyšel.

- Loni v červnu Krajský soud v Praze opět odsoudil Ratha na 8,5 roku do vězení, o rok nižší trest dostali Kottovi. Soud také nařídil, aby Rathovipropadlo zhruba 22 milionů korun, které mu zabavila policie, u manželů Kottových se jednalo zhruba o 17 milionů korun a akcie. Ostatní obžalovaní (mimo jiné manažeři zdravotnických a stavebních firem) dostali nepodmíněné i podmíněné tresty. Rath, Kottovi i další rozsudek soudu odmítli a odvolali se.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky