Obchodování s lidmi nabývá hrůzných rozměrů

Obchodování s lidmi dosahuje v konfliktních zónách hrůzných rozměrů, ozbrojenci činí z žen sexuální otrokyně a z dětí vojáky. Dnes to ve své zprávě uvedl Úřad Organizace spojených národů proti drogám a zločinu (UNODC), který varoval, že takovéto jednání stále více zůstává nepotrestáno.

Ilustrační fotografie
reklama

Radikálové a ozbrojenci obchodování s lidmi, jeho součástí je i nucení dívek k svatbám či zneužívání chlapců jako sluhů, využívají k posílení kontroly v oblastech, kde právní stát nemá moc. Jako příklady z minulých let UNODC zmínil využívání dětských vojáků v Kolumbii a také v Nigérii, kde byly děti rovněž posílány k sebevražedným atentátům, či zneužívání jezídských žen teroristickým hnutím Islámský stát v Iráku a Sýrii jako sexuálních otrokyň.

"Obchodování s lidmi je spojeno s většinou ozbrojených konfliktů," řekl šéf UNODC Jurij Fedotov. "V situacích, kdy je přítomné násilí, brutalita a nátlak, mohou obchodníci s lidmi působit s ještě větší beztrestností," upozornil. Varoval, že obchodování s lidmi nabylo hrozivých rozměrů kvůli tomu, že ozbrojené skupiny a teroristé ho využívají k šíření strachu i jako pobídku k rekrutování nových bojovníků.

UNODC upozornil, že v některých zemí je jen malá naděje na odsouzení obchodníků s lidmi, především pak v Africe a na Blízkém východě. "V některých zemích se zdá, že obchodníci s lidmi nečelí takřka žádnému riziku, že budou pohnáni ke spravedlnosti," uvedla zpráva.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky