Corbyn pobouřil sněmovnu. Mayovou označil za hloupou ženskou

Lídr britských labouristů Jeremy Corbyn dnes vyvolal v dolní komoře parlamentu bouři emocí, když podle mnohých v reakci na kritiku premiérky Theresy Mayové zamumlal slova "hloupá ženská" (stupid woman). Video sporného okamžiku se ihned dostalo k poslancům a předseda Dolní sněmovny John Bercow následně vyzýval Corbyna k omluvě. Vůdce labouristů se k záležitosti ihned nevyjádřil, podle mluvčího strany Corbyn řekl "hloupí lidé".

Jeremy Corbyn
reklama

Incident přišel na úplném konci duelu lídrů nejsilnějších stran v rámci dnešních interpelací premiérky Mayové. Ta Corbynovi vzkázala, že z jeho působení není nadšená Británie, ani jeho straničtí kolegové. Kamera sněmovního přenosu poté zabrala zachmuřeného vůdce opozice, který si sám pro sebe něco zamumlal.

Britští novináři označují jako nepravděpodobnější možnost, že Corbyn nazval Mayovou hloupou ženskou a několik konzervativních poslanců si na jeho počínání ihned stěžovalo u předsedy sněmovny. Bercow vyzýval Corbyna k omluvě, ten však ihned po ukončení výměny s premiérkou sněmovnu opustil. Mluvčí Labouristické strany následně tvrzení o slovním útoku vůči Mayové odmítl. "Nemyslím si, že je zde jakýkoli důvod k omluvě," dodal.

Šéf sněmovny Bercow prý incident prozkoumá a ještě dnes se k němu před poslanci vyjádří, napsala agentura AP. Část hněvu konzervativců se ale obrátila i proti jeho osobě. Bercow totiž letos čelil obvinění, že jako "hloupou ženskou" označil Andreu Leadsomovou, která v Dolní sněmovně dojednává vládní záležitosti.

Řada novinářů během výsledného výbuchu emocí na twitteru psala, že Bercow prakticky ztratil nad sněmovnou kontrolu a že konzervativní poslanci si nyní vylévají nahromaděnou zlost vůči předsedovi. "Tohle je parlamentní ekvivalent posledního dne školního roku, kdy si všichni vytáhnou své hračky a začnou nezřízeně divočit," komentoval Matt Chorley z listu The Times.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky