Přípravy na brněnské Vánoce jsou v plném proudu. Trhy budou delší, skončí až po Vánocích

Vánoční trhy na náměstí Svobody a Dominikánském náměstí v Brně budou letos delší než obvykle. Uskuteční se od 23. listopadu do 28. prosince, řekla dnes novinářům ředitelka pořadatelského Turistického informačního centra města Brna (TIC) Jana Janulíková.

Vánoční trhy v Brně
reklama

V minulosti trhy končily před Štědrým dnem. Nabídnou 74 stánků s jídlem, dárky a dalším zbožím. Začnou rozsvícením vánočního stromu na náměstí Svobody v 17:00. Chybět nebudou hudební vystoupení, videomapping ani charitativní kasičky a projekty.

Delší trhy, nazvané Brněnské Vánoce, chtěli podle Janulíkové lidé. "Dostali jsme mnoho e-mailů a podnětů a udělali jsme si i vlastní průzkum. Lidé budou moct po trzích provést třeba i známé, kteří přijedou mezi svátky," řekla Janulíková.

Hlavním prvkem letošního ročníku je drahokam a zrcadlení se v něm. Lidé v jeho odrazech uvidí sebe, ale také trhy a vánoční výzdobu. Drahokam bude obsažený i ve videomappingu, v kašně na náměstí Svobody, v reklamních prospektech i ve speciální edici dárků. Kromě brože edice obsahuje speciální kolekci hrníčků se zvířaty nebo pohlednice od brněnského sprejujícího básníka Tima.

Náměstí Svobody bude patřit zábavě. Bude na něm 62 stánků s jídlem, pitím, suvenýry, dárky a dalším zbožím. Bude tu pódium pro hudební a divadelní vystoupení i zimní bar ukrytý v pomyslném bílém iglú. Výtěžek z prodeje drinků v baru půjde pro Hospic sv. Alžběty.

Zájemci mohou dárky nakoupit, ale také si je vyrobit v rámci December Design Days, které budou od 4. do 23. prosince.

Na Dominikánském náměstí, které město dnes otevřelo po několikaměsíční rekonstrukci za více než 70 milionů, bude 12 stánků s jídlem. Zázemí na něm najdou nejlepší brněnské restaurace. Chystají se i gurmánské akce s drůbežími a rybími specialitami. Součástí vánočních trhů bude betlém řezbáře Jiřího Halouzky.

I letos se budou vydávat nápoje do vratných kelímků. Hlavní informační bod pro návštěvníky bude na hlavním nádraží. Informace jsou i na webu.

Kromě trhů na náměstí Svobody a Dominikánském náměstí, které zajišťuje městská organizace TIC, pořádá Brno-střed trhy i na Zelném trhu a Moravském náměstí. Na Zelném trhu bude asi 120 stánků. Zajímavostí bude zvon s podpisy prezidentů jako připomínka stoletého výročí vzniku Československa. Na Moravském náměstí bude letos dominantou trhu vyhlídkové kolo, z něhož lidé uvidí i na Špilberk nebo Petrov.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky