Volkswagen nabízí prémie za sešrotování aut se starými dieselovými motory

Volkswagen se rozhodl přispět ke zlepšení znečištění ovzduší a ještě na tom vydělat. Automobilka nabízí německým zákazníkům, kteří se rozhodnou pro koupi nového vozu její výroby, prémii za sešrotování jejich auta se starým dieselovým motorem. Největší evropský výrobce aut to oznámil ve čtvrtek. Akce se týká i starých vozů jiných značek než VW, přičemž výše prémie se podle německých médií bude pohybovat mezi 1500 až 10.000 eur (39.000 až 259.000 Kč) v závislosti na typu vybraného nového modelu.

Volkswagen
reklama

Zákazníci budou moci volit mezi koncernovými značkami Audi, Seat, Škoda a Volkswagen. K sešrotování mohou odevzdat vozy s typem motoru, který plnil překonané evropské emisní normy Euro 1 až 4. Majitelé vozů ze 14 německých měst s obzvlášť znečištěným vzduchem obdrží ještě zvláštní příplatek.

Cílem Volkswagenu je zabránit hrozícím zákazům vjezdu naftových vozidel do center měst. Německý automobilový průmysl je od vypuknutí skandálu kolem podvodů s měřením výfukových plynů v roce 2015 pod silným tlakem.

Když koncern VW nabízel šrotovné od srpna 2017 do června 2018, podařilo se mu stáhnout z německých silnic 210.000 starších naftových vozů.

Ve čtvrtek oznámenou iniciativu již zkritizovala šéfka strany Levice Katja Kippingová. "Jedná se o další pokus autokoncernů vytřískat ze svého milionového dieselového podvodu ze zákazníků další kapitál," řekla dnes politička listu Neue Osnabrücker Zeitung. "Kdo si nové auto dovolit nemůže, má tak či tak smůlu," dodala předsedkyně strany.

Témata: Volkswagen | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky